Zes prangende vragen over IS

"Ze zijn uit op een einde-der-tijdengevecht"

in Geloven

Vorige maand verscheen het boek ‘IS – Tot alles in staat’, van journalist Hans Jaap Melissen. Hierin laat hij zien hoe een onbeduidend groepje rebellen uitgroeide tot een van de rijkste en meest meedogenloze terreurbewegingen ooit. Voor Visie beantwoordde hij zes prangende vragen over IS.

1. IS leek begin vorig jaar uit het niets op te duiken. Waar komt deze groep vandaan?

“Van oorsprong is het een Iraakse extremistische beweging. Deze noemden we ‘Al Qaida in Irak’ en kwam op onder leiding van Zarqawi, tijdens de Amerikaanse bezetting van Irak. Lange tijd was het een kleine beweging, tot de oorlog in Syrië begon. Zarqawi’s opvolger, de huidige IS-leider Baghdadi, stuurde zijn mensen naar Syrië, om daar onder de naam ISIS terreur te zaaien. In eerste instantie vochten ze tegen Assad, maar langzaamaan gingen ze de baas spelen over de rebellen. Begin 2014 was er in Noord-Syrië een grote oorlog tussen de gewone rebellen en ISIS, die ertoe leidde dat ISIS zich terugtrok naar het oosten van Syrië, tegen de grens met Irak. Vervolgens begonnen ze aan hun volgende plan: de aanval op Mosul, Irak.”

2. Wat wil IS, zoals de groep inmiddels heet, bereiken?


“Ze willen een kalifaat. En zoals ze zelf zeggen: een kalifaat heeft geen grenzen, maar frontlinies. Dat kalifaat hebben ze nu, en willen ze groter maken. Ondertussen willen ze in gevecht zijn met de vijand – iedereen die niet bij hen hoort. Eigenlijk zijn ze erop uit om een ‘einde-der-tijdengevecht’ te laten plaatsvinden. Dat willen ze doen in het plaatsje Dabiq, in Noord-Syrië, waar volgens hen de grote slag tussen de kruisvaarders en de echt goede moslims zal plaatsvinden. Het is dus een ‘einde-der-tijdensekte’. Zij willen zichzelf en de ongelovigen meesleuren in een bloedig gevecht. Voor IS-mensen is de dood het begin van het echte leven, waarin je beloond wordt voor je daden.”

3. Begin dit jaar werd bekend dat IS 1,7 miljard euro te besteden heeft. Hoe komt IS aan zoveel geld?

“De vraag is of ze dat echt te besteden hebben. IS wil zichzelf sterker en gevaarlijker voordoen dan ze zijn. Er werd ook gezegd dat IS banken in Irak heeft leeggehaald, maar dat is nooit bevestigd. Ze zijn inderdaad rijk, maar dat komt vooral doordat mensen die zij ontvoeren, worden vrijgekocht. Daar zijn de afgelopen jaren tientallen miljoenen voor betaald. Daarnaast heffen ze belastingen en persen ze mensen af. Bovendien zitten ze in gebieden waar veel olie zit, en die levert hen ook veel op. Tot slot: bij de aanval op bijvoorbeeld Mosul hebben ze wapens buitgemaakt van het Iraakse leger. Dat heeft hen heel sterk gemaakt.”

4. IS zegt dat ze aan de poort van Rome staan. Moeten we in Nederland bang zijn voor hun terreur?

“Laten we nuchter zijn en niet meegaan in hun propaganda. Ze staan aan de kust van Libië en het is nog een heel eind zwemmen naar Rome. IS jaagt angst aan, in de hoop dat mensen dit echt gaan geloven. Wat betreft Nederland: er zullen ongetwijfeld ook in ons land aanslagen gaan plaatsvinden in naam van IS. Maar taferelen zoals in Syrië en Irak zie ik hier niet gauw gebeuren. IS gedijt in een bestaande oorlog. In Libië is het een rotzooi, dus kunnen ze daar groeien, en in Syrië en Irak zijn ze ontstaan uit de puinhopen van een oorlog. Het is hier geen chaos, dus IS heeft hier geen schijn van kans.”

5. Wat is volgens u het meest onderschatte nieuws rond IS?

“Dat zij bereid zijn voor hun geloof te sterven. Dat is hun levensdoel. Wij denken: ‘IS doet iets gruwelijks, dus wij gaan ze straffen door ze te bombarderen.’ Maar dat is juist wat ze willen uitlokken. Omdat ze weten dat er altijd burgerslachtoffers vallen als je de boel gaat bombarderen. En dat kunnen zij weer in hun propaganda gebruiken.”

6. Hoe is ISIS te stoppen?

"Door te proberen hen het kalifaat
te ontnemen en hen op te jagen, zodat ze geen gebied meer kunnen claimen. Want dat kalifaat op zich heeft al aantrekkingskracht. Een andere manier is om hen van binnenuit kapot te maken, door hun staat zoveel mogelijk te ontregelen. Als zij niet capabel blijken om hun kalifaat goed te regeren, gaat de bevolking zich tegen hen keren.
Als het gaat om gruwelen, zijn ze tot alles in staat, en dat blijven ze waarschijnlijk ook. Maar als het gaat om gebiedsuitbreiding zijn ze dat niet. De opmars naar Bagdad bijvoorbeeld, is niet gelukt. En de tocht naar Erbil is tot staan gebracht.
Aan de andere kant: er zal altijd ruimte blijven voor groepjes extremisten die aanslagen plegen en zaken ontregelen. Het zou mij daarom niets verbazen als het nog tien jaar door ettert in Syrië en Irak.”

Bron: Visie
Foto: Wikimedia

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons