Super Bowl-finale zorgt voor veel geloofsgespreksstof

Grote schermen in kerken om kerkgang op peil te houden

in Christelijk Nieuws

De New England Patriots versloegen vannacht Seattle Seahawks in de belangrijkste American Football-wedstrijd van het seizoen: de Super Bowl in Glendale (Arizona). Daarmee werd de kampioen bekend van het National Football League-seizoen (NFL) van 2014. Voor Amerikanen is dit hét sport-tv-evenement van het jaar.

(imported body)

De prestigieuze Super Bowl is een prooi geworden voor de New England Patriots. In Glendale (Arizona) versloegen ze zondagavond de Seattle Seahawks met 28-24. Na driekwart van de wedstrijd stond het nog 24-14 in het voordeel van de Seahawks. In een zinderend slot werd de achterstand omgebogen. Quarterback Tom Brady vervulde een glansrol en werd verkozen tot meest waardevolle speler van de wedstrijd.

Geloof
Zoals ieder jaar leverde het ook weer diverse onderzoeken op rond sport en (bij)geloof, en getuigenissen van christelijke American Football-spelers. Een krappe meerderheid van de Amerikanen, 53 procent, is er volgens een studie van het Public Religion Research Institute (PRRI) van overtuigd dat God christelijke sporters beloont met goede gezondheid en succes. En sporters geloven zelf dat een verstuurde pass niet zonder hulp van boven naar de endzone gaat.

ZondagIn de VS hebben ze voor de finaledag een speciale benaming: Super Bowl Sunday. In veel kerken werd vannacht de wedstrijd op grote schermen bekeken door hele geloofsgemeenschappen.In het algemeen legt de kerkgang het echter vaak af tegen de sport op tv. Het percentage mensen dat liever naar een wedstrijd kijkt dan naar een kerkdienst gaat, daalde echter van 21 naar 18 procent. Witte evangelicale protestanten gaan liever naar een goede kerkdienst (46 procent), dan dat ze de wedstrijd kijken (6 procent). Een derde van de ondervraagden doet allebei. Volgens LifeWay Research slaat maar een op de zeven kerkgangers de kerkdienst over om hun favoriete team te zien.Een andere studie zou uitwijzen dat meer fans bidden voor de overwinning van hun team, dat dan ze geestelijke bijstand vragen voor regeringsleiders, celebrities of anderen in het publieke domein. In een artikel op de site Christianity Today in de opinierubriek Hermeneutics werd enkele jaren geleden vastgesteld dat het sportevent, tien dagen voor de Veertigdagentijd, precies het tegenovergestelde is van maathouden op velerlei gebied. De finale tickets kostten namelijk gemiddeld 4000 dollar.Ook zou het event alleen maar draaien om geld, macht en seks. Rond de sportwedstrijd is er een aanmerkelijk drukker bezoek aan prostituees in de gaststad waar de finale wordt gespeeld. De seksindustrie maakt er gebruik van dat zoveel mannen er live bij willen zijn.

Bron: Hetgoedeleven.com

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons