'Slachtoffer synagoge was Joodse beveiliger'

2 schietpartijen in Denemarken

in Christelijk Nieuws

De schietpartij zondagochtend bij een synagoge in Kopenhagen heeft het leven gekost aan een 37-jarige Joodse beveiliger. Dat heeft de voorzitter van de Joodse gemeenschap in de Deense stad zondag verklaard tegenover lokale media.

Het slachtoffer controleerde bij de ingang bezoekers van een speciale dienst in het gebedshuis. Op het moment van de schietpartij waren ongeveer tachtig mensen in de synagoge. De aanvaller wist niet in het gebouw te komen, aldus voorzitter Rosenberg Asmussen. De synagoge had na de terreuraanslagen in Parijs extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Geschokt
De Joodse gemeenschap in Kopenhagen is onder de indruk van de aanslag. "We zijn allemaal geschokt", aldus Asmussen. "Dit is waar we bang voor waren. Waarvoor we de hele tijd hebben gewaarschuwd, dat het in Denemarken kon gebeuren."

Sinds de Deense krant Jyllands-Posten in 2005 voor moslims beledigende cartoons publiceerde, zijn er diverse incidenten in Denemarken geweest. Tot nu toe waren aanslagen verijdeld of mislukt.


Foto: Speciale eenheden van de Deense politie op patrouille in Kopenhagen. Uren na de schietpartij bij de synagoge werd in de buurt een man door de politie doodgeschoten.  

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons