Interessant hoor, Rot op naar je eigen land. Als u mijn columns trouw leest, en dat doet u natuurlijk, dan weet u dat asiel en migratie mijn bijzondere belangstelling hebben. Ik denk omdat het soms in christelijk Nederland een soort kristallisatiepunt lijkt te zijn van wie deugt en wie niet.

Meest opmerkelijk: al te boude opvattingen worden bijgesteld tijdens deze reality check. Sandra dacht dat alle asielzoekers met het vliegtuig komen en onmiddellijk allerlei waardebonnen krijgen bij binnenkomst. Is niet zo.

Rick en Fareeda, die aanvankelijk zo ongeveer iedere vluchteling persoonlijk welkom wilden heten in ons land, erkenden na een bezoek aan Griekenland en Jordanië dat een land ook te vol kan zijn.

Ook interessant: de deelnemers met PVV-sympathieën zeiden het vaakst van alle deelnemers: 'Ik ben ook een mens'. Kennelijk dreigde dat ons te ontgaan.

Het gevoel dat overbleef: het vluchtelingenprobleem is te groot voor ons. 53 miljoen ontheemden...

Simpele oplossingen bestaan niet. Dus: doen wat we kunnen. Niet cynisch worden. En niet denken dat wij de wereld kunnen redden. Dat heeft Iemand anders al gedaan. Al zou je dat niet zeggen met 53 miljoen mensen op de vlucht...


Tijs
@tijsvandenbrink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons