Promotievideo Vaticaan positie vrouw negatief ontvangen

"Filmpje houdt weinig rekening met gevoeligheden verschillende culturen"

in Christelijk Nieuws

Een conferentie van het Vaticaan over de positie van vrouwen in verschillende culturen trok nog voor de start de aandacht van media overal ter wereld. Naar aanleiding van de conferentie gebruikte de Pauselijke Raad voor de Cultuur een filmpje om vrouwen uit de hele wereld uit te nodigen om zelf een videoboodschap van zestig seconden in te zenden. Het filmpje met de Italiaanse actrice Nancy Brilli bleek echter een erg stereotiep beeld van vrouwen op te hangen en lokte heel wat negatieve reacties uit. Vorig weekend werd het daarom van de website van het Vaticaan verwijderd.

(imported body)

De conferentie in kwestie, met als thema 'Vrouwenculturen: gelijkenissen en verschillen', loopt van morgen tot vrijdag en behandelt onderwerpen zoals de gelijkheid van en de verschillen tussen man en vrouw, vrouwen en geloof, huiselijk geweld, de commercialisering van het vrouwenlichaam en rolmodellen.

Zes vrouwen
De conferentie is slechts toegankelijk voor de 31 leden en de 35 raadgevers van de pauselijke raad, onder wie zes vrouwen. Daaronder ook Marguerite Peeters die in de Verenigde Staten werd geboren, maar op dit moment in België woont. In 2003 richtte zij het Instituut voor Interculturele Dialoog in Brussel op.

Plastische chirurgie
Behalve op het promotiefilmpje voor de conferentie kreeg het Vaticaan ook commentaar op het document dat het uitgangspunt is voor de komende dagen. Dat bevatte immers een omstreden passage waarin plastische chirurgie, als een vorm van geweld tegen het lichaam wordt omschreven. Het verwijst naar het getuigenis van een vrouw die plastische chirurgie omschrijft als "een vleselijke boerka" die vrouwen dwingt om zich aan te passen aan een bepaald ideaal dat door onze cultuur wordt opgelegd. 

Gevoeligheden
Kardinaal Ravisi, de voorzitter van de pauselijke raad, erkende maandag tijdens een persconferentie dat het promotiefilmpje te weinig rekening hield met de gevoeligheden van vrouwen van verschillende culturen en verschillende achtergronden. Hij kondigde echter ook de oprichting aan van een permanente werkgroep met vrouwen, die zijn raad zal adviseren. 

Nancy Brill
De actrice Nancy Brilli, wiens partner een bekende Italiaanse plastisch chirurg is, zei tijdens dezelfde persconferentie dat zij de promotievideo blijft steunen. Brille verdedigde ook het recht van vrouwen op plastische chirurgie: "Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen vrouwen die zich willen aanpassen aan andermans ideaal van schoonheid en vrouwen die plastische chirurgie kiezen omdat zij ongelukkig zijn met hun lichaam."

Bron: Kerknet.be

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons