Prachtige geloofsverhalen en muziek in 'Erbarme Dich'

"Als iemand veel te danken heeft aan Bach, dan is het God wel"

Een kerk kan desolaat en verlaten zijn, maar als de Matthaüs Passion er wordt uitgevoerd komt het gebouw weer tot leven. Dat is één van de vele lagen in de schitterende film 'Erbarme Dich', die vanaf donderdag 26 februari in de bioscopen is te bewonderen.

De Matthaüs is geen muziekstuk, maar een levensader. Mensen luisteren niet alleen naar Bach, nee ze verhouden zich ertoe. Hoofdpersoon dirigent Pieter-Jan Leusink zegt het zo: "Na een uitvoering van de Matthaüs Passion ben ik niet gesloopt, maar gereinigd en gelouterd." Bach is zijn therapeut.

De documentaire (hoewel deze film die aanduiding ontstijgt) is een meesterlijk in elkaar gestoken vlechtwerk van dit soort persoonlijke verhalen, prachtig uitgevoerde muziek van de Matthaüs Passion en verbeelding tegen het decor van een lege, rauwe, betonnen kerk waar twee jaar geleden de Vluchtkerk nog was gevestigd.

God en Bach
De verhalen en muziek worden afgewisseld door spreuken die in beeld verschijnen, zoals: "Als iemand veel aan Bach te danken heeft, dan is het God wel". Het is een aanwijzing dat deze film niet alleen gaat over de genialiteit van Bachs muziek, maar dat regisseur Ramón Gieling (o.a. Johan Cruijff – En un momento dado) zoekt naar wat God, geloof en kerk met dit muziekstuk te maken hebben. Is een leegstaande kerk nog een kerk? Wat is er nog over van het christendom in een ontkerstende samenleving?

Menselijke verhalen
Naast verhalen over geloof en spiritualiteit bestaat de film vooral uit mooie menselijke verhalen over de diepe band met de muziek van Bach. Een man fietst met de Matthaüs op z’n gettoblaster door stad en land op weg naar een graf, waar hij de liefde voor Bach deelt met zijn overleden vrouw. In een andere verhaallijn wordt een vrouw (die ook Matthaüs -uitvoerende is) zodanig geraakt door de aria ‘Erbarme dich’, dat ze besluit een abortus af te blazen; haar dochter kan het daardoor in deze film navertellen. Schrijfster Anna Enquist vertelt over opmerkelijke parallellen tussen haar eigen leven en verdriet - zij verloor haar dochter - en dat van Bach, die een zoon verloor.

Kortom: een aanrader, deze film. Dat zie je ook in de publiekswaardering: Erbarme Dich is 6e geworden – en dat is best bijzonder voor een niet makkelijk verteerbare film. Vanaf 26 februari gaat de film landelijk de bioscopen in. En uiteindelijk komt-ie op TV, want de NCRV is co-producent.


Lees de hele recensie op Zinvloed

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons