Ontvoerde christenen Syrië | "Het is wachten op het ergste"

"Wat kunnen wij? Help christenen ter plekke zichzelf goed te kunnen verdedigen"

in Christelijk Nieuws

Tussen de twee- en driehonderd Syrische christenen zijn recent ontvoerd door terreurgroep Islamitische Staat (IS) in het noordoosten van Syrië. Over het lot van de christenen is nog niets bekend. "Het laatste bericht is dat IS heeft aangegeven binnenkort met een videobericht te komen. Een propagandafilmpje, zoals met de Kopten" reageert Syriër Sargon Aygur. "Het is wachten op het ergste."

De Syrisch-orthodoxe christenen in Nederland leefden er al maanden naar toe: het bezoek van patriarch Ignatius Aphrem II aan de Syrisch-orthodoxe kerkgemeenschappen in Nederland. De Syrisch-Orthodoxe Kerk telt wereldwijd ruim 5 miljoen gelovigen, waarvan er zo’n 25.000 in Twente en in de streek rond Amsterdam leven. Bijna direct nadat de patriarch voet op Nederlandse bodem zette, werd het nieuws bekend over de ontvoering van honderden Syrische christenen. 

Chaos
"Het verloopt allemaal heel chaotisch," vertelt Sargon Aygur, voorzitter van de stichting Help christenen in Syrië. "Het programma is omgegooid. In elke parochie zal de patriarch een kaars aansteken en speciaal gebed uitspreken voor onze geloofsgenoten in Syrië. Donderdag heeft de patriarch ook een statement uitgebracht waarin hij veroordeelt wat IS doet en per direct onvoorwaardelijke vrijlating eist van de christenen. Wellicht dat zijn woorden meer gehoord worden...". Met twee luchtaanvallen heeft de internationale anti-ISIS-coalitie in Syrië zich betrokken getoond bij het drama in de christelijke Khabour-regio.

De situatie
Aygur legt de situatie nog eens uit: "In het noorden van Syrië is een gebied waar zo'n 35 christelijke dorpen zijn. IS heeft deze dorpen aangevallen en hebben er een stuk of 10 overgenomen. Hierbij zijn doden gevallen en honderden mannen, vrouwen en kinderen gevangen genomen. Wie kon vluchten, is gevlucht. Duizenden bewoners uit de andere dorpen zijn vertrokken. De dorpen zijn uitgestorven en worden verdedigd door groepjes mannen die zijn achtergebleven."

Hels vuur
De neef van Aygur is zo'n man. Hij heeft zijn vrouw en gezin laten vluchten en is zelf achtergebleven om het dorp te verdedigen. "Deze mannen zitten letterlijk midden in het gevecht, in een hels vuur. Ze vrezen voor hun leven. Ze zijn op dit moment niet met eten en kleding bezig."

Zelfverdedigende burgers
"Het is heel moeilijk om vanuit christelijk perspectief nu iets te kunnen doen. Een inzamelactie of een nationale gebedsdag is allemaal goed, maar daarmee zullen we de terreur van IS niet stoppen. De internationale gemeenschap moet overwegen om meer fysieke steun te geven. Ik bedoel: help de christenen, net als wat in Irak nu gebeurt, om zelfverdedigende burgers worden. Leid christenen op om zich goed kunnen gaan verdedigen."

"Het is geen oplossing om alle Syrische christenen massaal deze kant op te laten komen. Dan gaat een enorm stuk cultuur verloren, dat is doodzonde. Syrische christenen horen in Syrië en hebben recht op een plek."

Bidden
"Het wordt heel erg gewaardeerd als we aan hen denken en voor hen bidden" vertelt Aygur. "Onze familie en geloofsgenoten die op de vlucht zijn, gevangen gehouden worden dorpen proberen te verdedigen, zoeken hun steun bij God. Het is de smeekbede die we met hen meebidden O God help ons, sta ons hier bij, zodat we er levend uit kunnen komen en met onze gezinnen kunnen leven.

  • Beluister hier een fragment van EO Door de Week.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons