Oekraïne: “Godswonder nodig”

Verdeeldheid en saamhorigheid onder christenen

in Christelijk Nieuws

Woensdag komen vier wereldleiders bij elkaar in Minsk. Gesproken wordt over een nieuw bestand. Wat gaat Poetin doen? In Oekraïne woont de Nederlandse Cor Harryvan met zijn gezin. “We zijn gespannen en blijven bidden.”

Harryvan is in 2003 samen met zijn gezin naar Kiev verhuisd, waar hij werkt als missionair kerkelijk opbouwwerker. Binnen die functie staat hij in contact met kerken en hun dominees in Oekraïne. Hoe gaan de christenen om met de angst en onzekerheid?

Ideologische oorlog

“Er vinden twee oorlogen plaats: een fysieke en een ideologische”, schetst Harryvan de situatie. “Die laatste is het gevaarlijkst van de twee. Poetin schept in Rusland een beeld van Oekraïne dat zijn handelingen rechtvaardigt. Ik schrok ervan toen ik op een conferentie merkte dat ook de christenen in Rusland hem geloven.”

Christenen verdeeld

Dit resulteert in een verdeling tussen christenen in Rusland en Oekraïne. “Er zijn christenen die Poetin blindelings geloven, en er zijn christenen die hem vergelijken met Hitler. Die twee groepen willen niets van elkaar weten. Ik las op Facebook een discussie, waarin de ene christen de ander uitmaakte voor verrader. ‘Als je Poetin volgt, dan ben je mijn broeder niet meer’, zei hij.”

Positieve kracht

Het conflict heeft ook een positieve weerslag op het christelijke klimaat in Oekraïne, neemt Harryvan waar. “De christenen hier zijn fanatiek aan het bidden. Tijdens de protesten op de Maidan vond er een gebedsbeweging plaats met zowel de Protestanten als de Grieks-katholieken. Er werden op verschillende plaatsen in Oekraïne gebedstenten opgezet, waar mensen elke dag van de week samen kwamen om te bidden. Daardoor besefte ik dat wij als christenen meer gemeenschappelijk hebben dan we denken. Dat is een positieve kracht van deze crisis.”

Baptisten aan het front

Veel christenen zijn overigens minder pacifistisch dan wellicht vaak wordt gedacht. “Veel christenen melden zich als vrijwilliger om te helpen het land te verdedigen tegen terreur. Ze zijn ervan overtuigd dat de situatie van nu alles te boven gaat. Ze willen ingrijpen. Er staan veel christenen aan het front. Er is ook veel gebed, nood, trauma’s. Er zijn christelijke voorgangers vermoord en later zijn hun lichamen verminkt teruggevonden.”

Randje van de afgrond

Het vredesoverleg tussen de Oekraïense president Porosjenko, bondskanselier Merkel, president Hollande en president Poetin houdt Harryvan bezig. “Vandaag is een cruciaal moment. Oekraïne staat op het randje van de afgrond, de economie draait heel slecht. Als ik naar buiten kijk, zie ik niet dat het overleg in Minsk voor extra spanning zorgt. Er zijn voor zover ik weet ook geen speciale gebedsbijeenkomsten in het leven geroepen. Ik weet wel dat de gesprekken in de metro en de bus over niets anders gaan. De meesten zijn erg pessimistisch. Met Poetin valt geen eerlijk gesprek te voeren. Het is een man met twee gezichten.”

Paniek

Toch laat Harryvan zich niet gek maken. “Ik voel mij niet onveilig op dit moment. Ik heb me slechts één keer onveilig gevoeld, nu bijna een jaar geleden. Een paar dagen dagen voor de slachtpartij waarbij honderd mensen werden afgeschoten, brak er wilde paniek uit. Opeens was alles gesloten, de metro, de geldautomaten. Onze dochter kon niet thuiskomen. Iedereen ging massaal meel en macaroni inslaan. Ik zag een lange rij bij het tankstation. Toen dacht ik: zo voelt dat dus, als een land in paniek is en je nergens heen kunt.”

Wonder

Voor het vredesoverleg heeft Harryvan weinig hoop. “Ik ben gespannen, ik merk dat ik goed in de gaten houd of er al iets bekend is. Maar er zijn weinig lichtpunten om je aan vast te houden. Misschien kan God een wonder doen. We moeten vooral blijven bidden.”

Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons