Mark Tuitert, Arjen Lubach en Ruud de Wild in Adieu God?

Nieuw seizoen gesprekken met kerkverlaters vanaf 1 maart

in Mediatips

In een nieuw seizoen van 'Adieu God?' ontmoet Tijs van den Brink onder meer BN'ers Arjen Lubach, Gijs Staverman, Kluun, Wilfred Genee, Hans Klok, Mark Tuitert en Ruud de Wild. Ondanks hun christelijke opvoeding zeiden zij de kerk vaarwel. Verlieten ze daarmee ook God en hun geloof?

In de eerste aflevering oud-schaatser Mark Tuitert die hervormd gedoopt is, maar ook eerste communie heeft gedaan en maar liefst vier jaar misdienaar was: "Natuurlijk keek ik liever 'Rembo & Rembo' op zondagochtend, maar ik vond het ook wel mooi. Ik probeerde Latijn te leren tijdens de mis."

Aan de keukentafel
Open, maar ook heel persoonlijke gesprekken over God, de kerk en geloven, gewoon 'aan de keukentafel' bij BN'ers thuis, of in de kerk van hun jeugd; dat is de insteek van Adieu God?. Ondanks hun religieuze opvoeding kwam er een moment dat de gasten van Adieu God? hun banden met de kerk verbraken. Is het verhaal achter hun beslissing een confronterende spiegel voor christenen, of ligt de oorzaak van hun kerkverlating elders?

Aflevering 1 - Mark Tuitert
Mark Tuitert maakt de vechtscheiding van zijn ouders van dichtbij mee: "Je wordt een conflict ingetrokken waar je geen onderdeel van wilt zijn. Als ik een Elfde Gebod mag toevoegen zou dat zijn 'Eert uw kinderen. Zadel uw kinderen niet op met uw problemen'." Over zijn geloof nu zegt Tuitert: "Ik twijfel in God. Ik koester die twijfel."

Aflevering 2 - Arjen Lubach
Lubach ervoer zijn afscheid van het geloof als één grote bevrijding: "Alsof de gordijnen open gingen en je denkt 'Wow!'." Geloof staat inmiddels ver van hem af: "Ik vind je best aardig Tijs en ook een goede interviewer, maar wij kunnen nooit goede vrienden worden. Jij gelooft."

Zestig leerzame gesprekken
Presentator Tijs van den Brink heeft inmiddels zestig afleveringen gemaakt en leert nog steeds van de gesprekken met de bekende kerkverlaters: "Veel mensen haken af vanwege het gedrag van anderen. Het is goed je daarvan bewust te zijn. Maar ook van het beeld van God dat we in de kerken soms geven."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons