Levensles: "Onze kippen raken nooit van de leg"

Lydia ontdekt over het leven en God in de natuur

in Geloven

"Toen ik klein was kookte ik graag grassoep. Gras, paardenbloemen, een beetje modder, even roeren en klaar is Kees. Dapper nam ik dan een hap, maar het gras bleef in prikkende slierten halverwege mijn keel hangen. Mensen kunnen geen gras doorslikken, laat staan verteren. Gras heeft voor ons geen enkele voedingswaarde, wat we ook ondernemen. Zonde, want op veel plekken op de wereld kan niks anders groeien dan gras."

"Daarom is er niets mooiers dan een herkauwende koe. Ze ligt wat schaapachtig voor zich uit te staren, terwijl haar kaken rustig malen. Om de zoveel tijd slikt ze even, verstart, tot de volgende prop onverteerd gras omhoog komt en ze weer rustig verder kauwt. Geduldig. In volmaakte rust verricht ze haar taak, zonder morren, bijna 10 uur per dag. Binnenin haar voltrekt zich een wonder. Water en gras worden energie, vlees en melk. Zomaar. Een geschenk uit de hemel.

Ik kijk graag naar herkauwende koeien. Ik zit er graag tussenin en voel dat hun grote, kalme lijven me tot rust brengen. Ik bedenk dat ik ook wel wat meer zou willen herkauwen. Sommige schijnbaar onverteerbare dingen in mijn leven zouden dan misschien kunnen worden omgezet in iets beters."

Kale bomen
"Kale bomen hebben iets treurigs. Maar toch heb ik wel iets met die kale takken. Ik kan soms echt toe zijn aan de herfst. Aan het eind van de zomer lijkt het wel of de hele wereld een beetje moe is van al dat groeien en bloeien en voortplanten. De boom lijkt al te weten dat hij al die brutale, hebberige blaadjes niet zal kunnen voeden. Hij laat alle opsmuk vallen en keert zich in zichzelf. Alle sapstromen trekken zich langzaam terug in zijn kern, waar ze bijna tot stilstand komen. De boom wordt stil en wacht.

Ik leg graag mijn handen op de bast van bomen. Hun grote, verstilde kracht heeft iets geruststellends. Al mijn hollen, vliegen en rennen voelt plotseling een beetje belachelijk. Ik zie mezelf als een krioelend insect in het rond stuiteren en realiseer me dat ik, bij gebrek aan voeding, licht en warmte, soms ook even tijd moet nemen om wat blaadjes te laten vallen, zodat ik weer tot bloei kan komen als het weer voorjaar wordt."

 

Chill-kippen
"In onze tuin wonen 4 grote dikke volgevreten kippen. Brahma-kippen. Wij noemen ze ‘chill-kippen’. Ze heten kip 1, kip 2, kip 3 en De Moederkloek. Onze kippen raken nooit van de leg, maken bijna geen ruzie en leggen precies genoeg eieren om ons tevreden te houden. Op intelligentie heb ik ze nog nooit kunnen betrappen, maar als ze iets doen, doen ze het met overtuiging.

Iedere dag lopen ze parmantig precies dezelfde route door de tuin en hebben vaste pauzes, waarbij ze dicht tegen elkaar aan in een zelfgemaakt kuiltje liggen te badderen. Komt de zon even door, dan liggen ze à la minute allemaal te zonnebaden.

Als je een nieuwe kip wilt introduceren, doe je dat ‘s nachts en in het donker. Want als het donker is, gaat een kip slapen. Ook als je haar voorzichtig optilt en verplaatst, slaakt ze hooguit wat ontevreden kakeltjes, maar ze slaapt gewoon door. Je zet de slapende kip op stok tussen de andere dames. Tien tegen een dat ze de volgende morgen allemaal denken dat ze er altijd al was. En zelfs al sla je haar de kop af - niet die van onze kippen uiteraard; die mogen de enige bejaarde kippen van Nederland worden -, dan loopt haar lijf gewoon nog even door, zich niet bewust van haar onvermijdelijke einde.

Tja, erg hoogdravend is het allemaal niet, maar het zou toch zo nu en dan weleens fijn zijn om al die radertjes in mijn hoofd uit te zetten, het leven gewoon te nemen zoals het komt en tegelijkertijd innig overtuigd te zijn van de zin val al die onbenullige dingen die wij mensen elke dag doen. Tok!"

Lydia van Maurik-Wever

Foto's: Evangelische Omroep / Eva

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons