‘Leven met rust en aandacht’: Lichaam

Weet jij wat stress en onrust met je kan doen?

in Geloven

Je bent als mens als een eenheid van geest, ziel en lichaam geschapen. Je lichaam is niet slechts een omhulsel, een gebruiksvoorwerp of een aanhangsel, maar is een intrinsiek deel van je mens-zijn. Als mens hier op aarde heb je een lichaam en ben je een lichaam. Ook in je lichamelijkheid ben je een beeld van God; ben je de tempel van God.

Door naar je lichaam te luisteren kom je erachter wat je lichaam te zeggen heeft, en wat het wel of niet nodig heeft. Als je die signalen serieus neemt, dan begrijp je wat bijvoorbeeld stress of onrust met je doet.

Je lichaam vertelt je vaak als eerste dat er iets niet goed gaat; je wordt moe, krijgt hoofdpijn, je raakt gespannen, je ademhaling wordt gejaagder. Door je aandacht bewust te richten op wat je lijfelijk voelt of opmerkt kunnen lichamelijke oefeningen je een grote dienst bewijzen als je aan je stress, angst, of fysieke pijn wil leren werken.

Wil jij ook proberen je aandacht te richten op je lichamelijkheid? Oefen eens met onderstaande audio!

Lenie Westerlaken, therapeut bij InContact, stelde voor EO.nl/geloven een drietal oefeningen samen om met meer rust en aandacht te leven. Dit artikel is onderdeel van een artikelenreeks waarin oefeningen voor geest, lichaam en ziel centraal staan. Bekijk ook:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons