"Laat God mij door één zin voelen hoe groot Hij is?"

Suzanne oefent in 'aandachtig Bijbellezen'

in Geloven

Daar zit ik dan, heerlijk op de bank. Zacht muziekje op de achtergrond, vogeltjes die buiten fluiten, de Bijbel naast me en de ‘Lectio Divina’ stappen in mijn hand. De eerste zonnestralen vallen op mijn gezicht en ik doe mijn ogen even dicht. Er schieten allerlei gedachten door mijn hoofd. Van de boodschappen die nog gehaald moeten worden tot mijn benen, die ik eigenlijk nog moet scheren.

Op het 'Lectio Divina’ lijstje staat dat ik mijn gedachten op moet schrijven. Goed idee! Ik pak een vel papier en begin te schrijven. Het kost me ongeveer een kwartier, met als resultaat: een vol a4-tje. Krijg een gevoel van opluchting over me. De gedachten zijn even toevertrouwd aan het papier, daar is het voor nu even veilig.

Hardop
Ik zwaai mijn voeten op de bank, haal even diep adem en staar naar buiten. Begin hardop tegen God te praten. Het voelt eerst ietwat vreemd aan, er zit immers niemand naast me. Ik zet me over mijn eigen schaamte heen en praat, vertel en dank God alsof mijn leven er vanaf hangt.

Ik vertel Hem over alle praktische dingen die er geregeld moeten worden, over de energie, de dankbaarheid maar ook de spanning en moeheid die het met zich meebrengt. Vertel Hem over mijn twijfels, de dingen die ik de laatste tijd niet goed heb aangepakt en ik dank God voor de lieve mensen om me heen. Ik dank God voor wie Hij is en voor het feit dat Hij zo veel groter is dan al mijn zorgen en mijn agenda.

Ik zie de klok en lach in mezelf, mijn ingeplande tijd is eigenlijk al om. Bijzonder, ik geniet nu al van deze rust en ben nog niet eens bij de Bijbel aangekomen. 

Als eerste
Ik kies ervoor om 1 Johannes 4:19 te lezen. Onze trouwtekst, die tussen alle drukte zelfs even vlug uitgekozen is. Lijkt me mooi om het vers wat verder uit te diepen. Ik lees de tekst hardop: ‘’Wij hebben lief omdat God ons het eerst heeft liefgehad’’, herhaal het nog een paar keer en ik begin te mijmeren. Het woordje ‘liefde’ springt er als eerste uit maar stiekem vind ik dat te cliché. Het volgende woord waar mijn oog op valt is ‘eerste’. God had ons - had mij -  als eerste lief.

God had mijn toekomstige man al eerder lief. Hij had hem dus al eerder lief dan dat ik zo dol op hem werd. Hij had mij ook als eerste lief. Hij deed eigenlijk alles als eerste. Hij schiep als eerste de aarde, wat bij de eerste ruimte reis, was bij de eerste bruiloft en bij de eerste EO Jongerendag. Hij had mij, ons, de hele wereld, als eerste, voor iedereen aan, al lief. Eigenlijk wist ik dit wel, maar toch, het besef, dat beleef ik nu anders.

Omdat God mij als eerste lief had, kan ik mijn toekomstige man liefhebben.

Kleiner
Wauw! Ik ga even verzitten en laat het even op me inwerken. Ik voel me als het ware steeds kleiner worden. Laat God mij door die ene zin even voelen hoe groot Hij eigenlijk is? Voelt dat zo?
Ik ben overdonderd en staar een paar minuten voor me uit. Besef me dat ik best wel eens groot denk van mezelf. Houd de touwtjes graag zelf in handen en vergeet Gods grootheid regelmatig. Blijf nog even roerloos zitten, bang om dit ‘heilige’ moment kwijt te raken.

Pak mijn telefoon en zet de timer op 15 minuten. Moet me inhouden om het pas binnengekomen appje te bekijken. Ik ga lekker liggen en staar naar het plafond. Denkend aan God en als ik merk dat ik afgeleid ben denk ik aan het woordje ‘eerste’ zodat mijn focus bij God en het bidden blijft.

Onder de indruk
Ik schrik. Is dat al de timer!? Stiekem een beetje in slaap gevallen. Maar oh, wat was dit een heerlijk uurtje. Even iets anders dan de ‘alledaagse’ drukte. Opnieuw onder de indruk van God. Door die ene zin: ‘Wij hebben lief omdat God ons het eerst heeft liefgehad’.

Zie mijn agenda in mijn ooghoek liggen. Wanneer kan ik weer zo’n uurtje inplannen?

Tekst: Suzanne Smallenbroek

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons