Koren luiden de noodklok: meer mannen nodig

Mannenstem dreigt te verdwijnen

in Mediatips

Er zingen steeds minder jongens in een koor en daardoor dreigt de mannenstem te verdwijnen. Van de 300 jongenskoren in de jaren 60 is vandaag nog maar de helft over. En in gemengde koren zitten steeds minder jongens.

NOS.nl schrijft: Volgens Daphne Wassink van de Europese Korenfederatie Cantat heeft het deels te maken met de afname van de populariteit van de kerk. Daarmee verdwijnt ook de traditie om in kerkkoren te zingen.

"Voorheen begonnen kinderen en jongeren vroeg met zingen in kerkkoren en konden ze daarin doorgaan." Wanneer kinderen op jonge leeftijd niet met klassieke muziek in aanraking komen, zal dat later ook niet zo snel gebeuren, denkt Wassink.

Veel jongens die wel in een koor zitten, haken volgens Wassink af als ze ouder worden. "Zodra ze 8, 9 of 10 zijn, krijgen ze andere interesses. Ze willen graag onder elkaar zijn, dingen met elkaar doen. Dat kan niet in gemengde koren. Ze zouden dan naar een jongenskoor moeten gaan, maar daar zijn er te weinig van."

Martin Mans, dirigent van verschillende grote christelijke mannenkoren in Nederland hoeft zelf de noodklok nog niet te luiden. "Ik zing wekelijks met 500 mannen in 5 verschillende koren. Ik heb zelfs een koor in Canada! Er is wel sprake van een zekere mate van vergrijzing, maar er is ook verjonging aan de 'onderkant'. Zingende mannen genoeg dus!"

Wim Magré, dirigent van verschillende koren op de Veluwe: "Ik denk dat jongens eerder lid worden van een mannenkoor dan van een gemengd koor. Ik merk wel iets van 'vergrijzing' maar er is ook voldoende aanwas van nieuwe leden. Vaak vinden mannen het op latere leeftijd leuk om 'iets' te gaan doen, en ze sluiten zich dan aan bij een koor."

Dirigent Rineke de Wit merkt wel dat de verhoudingen soms zoek zijn in haar koren. "De verhouding is vaak 75% vrouw tegenover 25% man. Ik merk dat mannen - zodra het om vrije tijd gaat - eerder kiezen voor een sport dan voor een koor".

Hoe kunnen we (jonge) mannen motiveren om toch lid te worden van dat koor en gewoon lekker te gaan zingen?
Magré: "Belangrijk is om het repertoire niet te oubollig te maken". Rineke geeft aan dat het helpt om mannen dicht te betrekken bij het koor. "Vraag hen om input. En zorg voor een goede dynamiek in de groep."

Bron: NOS.nl / EO Geloven

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons