Kerkklokstrijd tot aan paus uitgevochten

in Christelijk Nieuws

Slapeloosheid, ergernis en concentratieproblemen. Met die problemen kampen de omwonenden van de kathedraal van het Oostenrijkse Linz, schrijft de advocaat van één van hen in een brief aan de paus. De klokken van de Nieuwe Dom luiden dag en nacht ieder kwartier. De cliënt van advocaat Wolfgang List woont 75 meter van de Dom vandaan en snakt naar stilte.

Met het bisdom komt List er niet uit en dus heeft hij een rechtszaak aangespannen. Maar liever schikt hij de zaak in der minne. Daarom heeft hij paus Franciscus respectvol verzocht in te grijpen. Volgens de raadsman is slaap een erkend mensenrecht. Het 's nachts luiden van de klokken - in totaal 222 slagen tussen 10 uur 's avonds en 6 uur 's morgens - ziet hij vooral als hinderlijke gewoonte die niets met het geloof te maken heeft.

Het lokale kerkbestuur beschouwt het luiden van de klok juist als ,,een traditie met een culturele en religieuze betekenis'' die bovendien al 112 jaar ,,tot het akoestische stadsbeeld'' behoort.

De kwestie doet denken aan het gesteggel over een kerkklok in Tilburg. Tussen 2007 en 2011 voerden omwonenden en de gemeente strijd over het dagelijkse gebeier van de Margarita Mariakerk om 7.15 uur 's morgens. De Raad van State bepaalde in die zaak uiteindelijk dat de kerk zich voor 7.30 uur aan de geluidsgrens van 80 decibel moet houden.


Bron: ANP
Beeld: Theophilos Papadopoulos

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons