'Jezus zei meer over geld dan over seks'

in Geloven

"Ik dacht er als jongere over om te stoppen met geloven. Ik vond geloven iets voor domme mensen", zegt de Amsterdamse PKN-predikant en kerkvernieuwer Bas van der Graaf in Onderweg.

 "Dat werd doorbroken toen ik de afscheidspreek hoorde van theoloog en filosoof dr. F. de Graaf. Hij verbond Jezus met denkers als Nietzsche en Kafka. Dat was voor mij een openbaring: het kon dus, in Jezus geloven en tegelijk in gesprek zijn met een nihilist als Nietzsche."

Van der Graaf groeide op als zoon van Jan van der Graaf, jarenlang boegbeeld van de Gereformeerde Bond. Zelf kwam hij uit bij de 'theologie van de eenvoud'. Dat is geen simpelheid, maar eenvoudig leven bij Gods beloften en de lessen die Hij ons leert, zonder franje als bepaalde kerkelijke vormen, tradities of dogmatiek.

De kerk van de toekomst is volgens hem een mix van allerlei vormen. "Die vormen, dat is de grote zoektocht. Bovendien moeten wij kerkleden anders leren denken. Wij denken: de mensen moeten de Bijbel eens gaan lezen. Maar van een vrouw die onlangs bij ons gedoopt is, leerde ik dat het andersom gaat. Zij zei: "De Bijbelverhalen vertellen precies wat er met mij gebeurd is. God was al bezig in mijn leven en de Bijbel legde mij uit wat dat dan is."

Boek over geld en geloof
Binnenkort, in mei, verschijnt zijn boek 'Leren leven in overvloed' over het volgen van Jezus als het om geld gaat. Enerzijds is er de verleiding van het geld, anderzijds mag een mens ook genieten. Van der Graaf: "Het viel mij op hoe vaak Jezus het over geld heeft. Hij noemt alleen deze éne afgod bij de naam: de Mammon, het geld. Hij zei meer over geld dan over seks."

 'Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel.Het gesprek wordt op NPO Radio 5 uitgezonden op zaterdagavond.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons