"Jezus ontvangen? Daar word je sterker van"

Paus Franciscus ontmoet scouts, Roma's en breekt lans voor vrouwen

in Geloven

Paus Franciscus zou om half zes zijn mis beginnen in de Sint-Michielsparochie in Pietralata, een volkswijk aan de rand van Noordoost-Rome. Maar hij kwam zondag niet op het afgesproken tijdstip opdagen, omdat hij een verrassingsbezoek bracht aan een Roma-kamp dat zich op ongeveer 300 meter afstand van de kerk bevindt.

Kardinaal Agostino Vallini, vicaris-generaal van het bisdom Rome, hulpbisschop Guerino Di Tora voor de sector Noordoost, en andere geestelijken stonden al in de sacristie op de Heilige Vader te wachten. Zij maakten zich ongerust. "Waar blijft hij toch?" vroegen zij zich af, niet wetende dat de paus te gast was bij de bewoners van het kamp.

De paus werd begeleid door Don Aristide Sana, de pastoor van parochie San Michele Arcangelo. "Het was een prachtig moment, heel ontroerend", zei de parochiepriester tegen journalisten. In het kamp had Franciscus ook een ontmoeting met Latijns-Amerikaanse migranten. Met hen bad hij in het Spaans een onzevader.

Zieken, daklozen, kinderen Tijdens zijn bezoek aan de parochie in de periferie van Rome had de paus ook contact met zieken en met daklozen die leven onder de hoede van de gemeenschap Sant'Egidio. Ook trof hij er pas gedoopte kinderen en hun ouders.

Scouts
Franciscus ontmoette ook een groep scouts. Bij pupillen knoopte hij de padvindersdoek om hun hals. Hij zei tot hen: "Jezus ontvangen geeft ons kracht. Er zijn er die zeggen: ik ga niet naar de mis omdat ik moe ben. Ik zeg: je bent een domoor. Want weet wat je verliest. Want als je naar de mis gaat ontvang je Jezus; daarvan wordt je sterker om in het leven te strijden."

Rol van vrouwen
Afgelopen zaterdag, aan het slot van een vierdaagse conferentie in het Vaticaan over de rol van vrouwen in kerk en samenleving, benadrukte Paus Franciscus dat hij een grotere rol van vrouwen in de kerk wil. 'Ik ben overtuigd van de urgentie om vrouwen ruimte te bieden in het leven van de kerk', zei de paus. Hij wil graag veel vrouwen actief zien in pastoraat, in het begeleiden van mensen, gezinnen en groepen, en ook in theologische reflectie, meldt het ND.

Bron: RKK / ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons