Soms komt een wereldprobleem ineens dichtbij. Ik had dat onlangs, toen ik op een prachtige winterochtend naar Hilversum fietste. De avond daarvoor was bekend geworden dat IS op het strand van Libië 21 Egyptische christenen had onthoofd. Op de radio werd daar uitgebreid over gesproken, net als over het bericht dat er dat weekend 2100 (!) bootvluchtelingen uit Afrika op de Middellandse Zee waren gered.

Ineens combineerde ik beide berichten: stel dat IS echt vaste voet aan de grond krijgt in Libië en omliggende Noord-Afrikaanse landen als Algerije en Tunesië. Dan zijn ze in staat niet 2100 vluchtelingen, maar nog veel meer Afrikanen op boten de Middellandse Zee op te jagen. Met eventueel tussen hen in (zelfmoord)terroristen van IS. Dan is de ellende echt niet te overzien. In eerste instantie natuurlijk voor de vluchtelingen die het betreft, maar ook voor Europa, te beginnen in Zuid-Italië.

Ik ga nog daar wel eens op vakantie, daar wonen mensen die ik ken. Kan dat nog, komende zomer?
Gelooft u mij: de opkomst van IS liet mij tot nu toe bepaald niet koud. In veel programma’s hebben we het erover gehad. Maar pas nu raakte het mijn ‘eigen wereld’. Want als IS aan de ‘poort van Rome’ staat, zoals ze zelf zeggen, is Nederland niet ver meer. Dit moet stoppen, hier moet nu echt keihard worden opgetreden, was mijn reflex. Laat dat nou precies zijn wat IS graag wil, zo betoogde collega Hans-Jaap Melissen die middag op de radio, toen ik naar huis fietste. Want optreden tegen IS betekent extra aantrekkingskracht voor IS.

Dat moet dan maar.


Tijs
@tijsvandenbrink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons