"Ik vind bij God de rust die ik nodig heb"

Tiny heeft ADHD en vertelt over haar (stille) tijd met God

in Geloven

Hoe is het om 'stille tijd' te houden wanneer je ADHD hebt? Vier vrouwen geven een openhartig inkijkje over hoe ze tijd met God doorbrengen en wat daarin wèl en niet voor hen werkt. Aan het woord is Tiny.

"Ik ben Tiny Klassens, meer dan dertig jaar getrouwd en we wonen met veel plezier in Emmen. Ik werkte als helpdeskmedewerkster bij een computerbedrijf, maar ik dreigde ontslagen te worden vanwege irritaties over mijn gedrag. Mijn man vroeg me of ik geen ADHD zou kunnen hebben. Toen de diagnose ADHD kwam, vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Ik ben uiteindelijk in de WAO beland en ga twee keer per week naar een zorgboerderij, wat ik ontzettend leuk vind.

Ik ben zeer creatief en er rollen verschillende leuke dingen uit mijn handen. Creatief bezig zijn en vooral (kerst)kaartjes maken is mijn grootste hobby. Daarnaast houd ik van puzzelen, maar ik kan ook uren achtereen achter de computer bezig zijn. Ik ben vrolijk, spontaan, opgewekt, levendig en dus creatief. Ik praat vaak iets te veel en te snel voor mijn luisteraars. Als ik blij ben, ben ik extreem blij, als ik verdrietig ben, ben ik extreem verdrietig."

Wie is God voor jou?
"God, mijn Hemelse Vader, die mij gemaakt heeft. God, die zoveel van mij houdt, dat Hij Zijn Zoon Jezus Christus de straf heeft laten dragen, die ik had verdiend. Ik heb Jezus Christus aangenomen als mijn persoonlijke Verlosser en Zaligmaker en eens zal ik voor eeuwig en altijd bij Hem mogen zijn. Dan zal ik Hem ook kunnen en mogen zien zoals Hij is."

Hoe ziet jouw tijd met God er uit?
"
Doordat ik heel snel afgeleid ben en alles voor mij even belangrijk is lukt het me niet om echt stille tijd te houden. Wel gaan wij elke zondag blij naar de kerk en ervaar ik de aanwezigheid van God. Dan lukt het me wel om alle andere zaken en gedachten even buiten de kerkdeuren te parkeren en me compleet te focussen op het samenzijn met God en de gemeente en het zingen van aanbiddingsliederen. Ook de preek duurt me nooit te lang, eerder te kort.

Ook heb ik vaak als ik onderweg ben mijn mp3-speler  met christelijke muziek erop, die ik dan beluister. Daar kan ik dan compleet in opgaan en voel ik zo wel de aanwezigheid van de Here daarin.

Ik ervaar elke dag wel de aanwezigheid van God en als bijvoorbeeld mijn nicht me belt om voor haar te bidden dan neem ik daar wel de tijd voor. Ook voel ik wel eens zo maar plotseling dat ik voor iemand moet bidden en dan neem ik daar ook de tijd voor."

Wat werkt niet voor jou?
"Zoals ik al zei lukt het me gewoon niet om specifiek stille tijd te houden. De dagelijkse bezigheden, mijn dagindeling en vooral de drukte en chaos in mijn hoofd maakt dat ik daar gewoon niet aan denk of er de tijd voor kan vrijmaken."

Jouw tip om rust te vinden bij God?
"Hoewel ik geen stille tijd houd, vind ik toch wel de rust bij God die ik nodig heb. Tips die ik anderen zou kunnen geven is:

Gun jezelf, ondanks de hectiek van de dag een moment om te luisteren naar christelijke muziek. En dan dus niet gaan werken terwijl je muziek luistert, maar luister naar wat er gezongen wordt; zing mee. Ik luister muziek wanneer ik onderweg ben.

Je kunt elk moment weer opnieuw beginnen met God. Ik heb een dagboekje “Geheel voor Hem”, waarin 1-minuut-meditaties staan. Hoewel het me tot nog toe niet is gelukt om continu elke dag voor mijn dag begint even het stukje voor die dag te lezen, ben ik dit jaar opnieuw met het boekje begonnen. Als het me lukt lees ik eerst het stukje, voordat ik echt opsta en anders lees ik het stukje wanneer ik eraan denk, ook al is het pas wanneer ik mijn bed in duik. Nu ik dit opschrijf bedenk ik me dat ik het stukje voor vandaag nog niet heb gelezen... ga ik nu even doen!"

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons