Homo's bij audiëntie paus op eerste rij

in Christelijk Nieuws

Een groep van ongeveer vijftig katholieke homoseksuelen zat woensdag bij de wekelijkse algemene audiëntie van paus Franciscus op de eerste rij. Zij hadden van het Vaticaan een voorkeursbehandeling gekregen.

Een groep van ongeveer vijftig katholieke homoseksuelen zat woensdag bij de wekelijkse algemene audiëntie van paus Franciscus op de eerste rij. Zij hadden van het Vaticaan een voorkeursbehandeling gekregen. De groep was naar Rome gereisd namens New Ways Ministry, een Amerikaanse organisatie die zich richt op het pastoraat aan homo's en zich inzet voor hun rechten binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Directeur Francis DeBernardo zei dat de organisatie om een ontmoeting met de paus had verzocht. "Toen heeft Georg Gänswein (het hoofd van het bureau van de paus) de vipkaartjes geregeld", aldus DeBernardo, die zei zeer verrast te zijn geweest. Terwijl Franciscus langsliep, zong de groep 'All Are Welcome', een lied dat het verlangen naar meer rechten voor homo's binnen de kerk symboliseert.

New Ways Ministery heeft de vorige twee pausen, Johannes Paulus II en Benedictus XVI, ook gevraagd om een audiëntie te mogen bijwonen. Daarop kwam toen geen reactie.

De Rooms-Katholieke Kerk verbiedt homoseksuele contacten. Enkele maanden na zijn verkiezing in maart 2013 zei Franciscus dat homoseksuelen binnen de kerk niet gediscrimineerd mogen worden. "Als iemand homo is, naar God zoekt en goede intenties heeft, wie ben ik om hem te veroordelen", vroeg de paus zich af tegen journalisten. Dat er binnen de kerk weerstand tegen een positievere benadering van homoseksuelen bestaat, bleek vorig jaar tijdens de buitengewone bisschoppensynode over het gezin. Een passage waarin werd gesproken over "het bieden van een gastvrij huis" aan homo's binnen de kerk kwam niet in het slotdocument.

 

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons