"Historiciteit van Jezus staat vast"

Reactie Reinier Sonneveld op predikant die beweert dat Jezus nooit heeft bestaan

in Christelijk Nieuws

Ds. Edward van der Kaaij - die ontkent dat de historische Jezus heeft bestaan - baseert zich op een theorie die al in de 19e eeuw is ontkracht, stelt theoloog Reinier Sonneveld. "Je zegt toch ook niet dat Wubbo Ockels nooit heeft bestaan omdat er overeenkomsten zijn met het verhaal van Star Wars?"

"Jezus heeft nooit bestaan", kopte Trouw vanmorgen boven een interview met PKN-predikant Edward van der Kaaij. Met deze 'ontdekking' was hij al eerder naar buiten gekomen in een boek: De ongemakkelijke waarheid van het christendom - de echte Jezus onthuld. Het werd nu pas nieuws omdat hij twee weken geleden geweigerd werd op de kansel bij een interkerkelijke dienst. Van der Kaaij stelt dat de 'historische Jezus' nooit heeft bestaan en het bijbelse verhaal van Jezus zijn oorsprong vindt in de mythe Osiris uit het oude Egypte. Dit leidt tot grote onrust in de Protestantse Kerk in Nederland, schrijft Trouw. Het komt bijna nooit voor dat predikanten worden geweigerd van de kansel, de plek waar de geestelijke spreekt in een kerk.

Mythe
Volgens theoloog (en blogger voor deze site) Reinier Sonneveld is het raar dat deze theorie nu als nieuws naar buiten komt. "Het is een hele oude theorie die in de 19e eeuw de kop opstak, maar ook al in de 19e eeuw is ontkracht. Dat Edward van der Kaaij daar nu weer door overtuigd raakt, is verbazingwekkend." Sonneveld ziet ook wel dat er overeenkomsten zijn tussen de mythe van Osiris en het verhaal van Jezus, maar er zijn ook heel veel verschillen, stelt Sonneveld: "Osiris sterft bijvoorbeeld elk jaar en staat elk jaar weer op uit de dood. Het is ook al een heel oud verhaal dat ook door de Egyptenaren als een mythe werd gezien. Het is een heel andere setting die nooit de pretentie heeft realistisch te zijn, terwijl dat met Jezus in de evangeliën wel gebeurt. Bij Jezus gaat over véél meer dan dood en opstanding: wonderen, discipelen, ontmoetingen met mensen, gelijkenissen, enzovoort."

Star Wars
Reinier Sonneveld ontkent dus niet dat er overeenkomsten zijn, maar stelt ook dat dat nog niets zegt over de herkomst. "Ik heb het niet onderzocht, maar ik denk dat de biografie van Wubbo Ockels een aantal overeenkomsten vertoont met die van Han Solo, een karakter uit de filmserie Star Wars. Laten we zeggen dat beiden in de ruimte gereisd hebben, worstelen met de dood en grote uitvinders zijn. Moet ik dan nu het historisch bestaan van Wubbo Ockels in twijfel trekken?"

C.S. Lewis
De bekende christelijke schrijver en apologeet C.S. Lewis heeft er ook al op gewezen dat er inderdaad veel overeenkomsten zijn tussen veel mythes en de bijbel, voegt Reinier Sonneveld toe. "Calvijn noemt dat het 'licht der natuur', iets van de goddelijke vonk die in ons allemaal zit en wijst op de weg die God wil gaan met deze wereld."

Tucht
Ds. Edward van der Kaaij heeft nu de poppen aan het dansen in de PKN. Volgens Trouw noemt de Gereformeerde Bond (de rechterflank in de PKN) de opvattingen van Van der Kaaij een 'dwaalleer' en vraagt zich in een brief aan het landelijke kerkbestuur af 'hoe de tucht gestalte krijgt, als dwaalleer de fundamenten van de kerk probeert aan te tasten.' Daarmee komt Van der Kaaij in dezelfde hoek te zitten als Klaas Hendrikse, die al eerder stelde dat God niet bestaat. Van der Kaaij in Trouw: "Stel dat het zo is dat het evangelie een mythe is, is het dan goede bijbeluitleg als je doet alsof het allemaal echt gebeurd is? Je doet toch ook niet alsof Roodkapje een historisch verhaal is?" 

Roodkapje
Toch neemt Van der Kaaij zelf geen afstand van de kerk: "Het gaat erom dat je ontdekt dat Christus in jezelf bestaat. Het is niet makkelijk om dat te begrijpen, ook voor mezelf niet. Maar volgens mij ben ik uitgekomen in het hart van het christelijke geloof."
Reinier Sonneveld ziet geen toekomst voor een christendom zonder geloof in de 'historische Jezus'. "De historische Jezus is belangrijk. Edward van der Kaaij kan geïnspireerd worden door een sprookje als Roodkapje, maar die inspiratie heeft geen lange adem. Rondom Roodkapje zal zich nooit een gemeenschap verzamelen en van mensen die hun leven veranderen." 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons