“Het kan geen toeval zijn”

Professor Smalhout gelooft dat er meer is dan het 'simpele leven'

in Mediatips

Professor Smalhout is arts en columnist voor de Telegraaf. Elke zaterdag laat hij zijn ongezouten mening horen in de krant. Hij verloor in korte tijd twee vrouwen. Het geloof in God hielp hem door alle ellende heen.

Smalhout is opgegroeid in een Joods-Christelijk gezin en kreeg daar veel mee van beide geloven. Nog steeds kan hij niet kiezen voor één religie. “Eigenlijk lijken alle geloven in grote lijnen op elkaar. Toch is de basis dat je goed bent voor je medemens en mededogen hebt.. maar toch moorden mensen elkaar uit.” 

Voorlezen uit de Bijbel
Tijdens zijn werk als arts, kreeg de professor interesse in de Bijbel. “De avond voor de operatie bezoek ik mijn patiënten. Veel mensen lazen uit de Bijbel, maar sommigen konden dat niet meer. Dan las ik ze tot laat in de avond voor. Ik kwam er toen achter dat veel mensen de Bijbel niet goed begrijpen of verkeerd interpreteren.” Dit vindt Smalhout erg zonde. “De problemen waar mensen nu mee te maken hebben, daar hadden Bijbelse figuren vroeger ook al mee te maken.”

Nieuwe vertalingen
Professor Smalhout heeft niet veel met de nieuwe vertalingen van de Bijbel. “Alsof we niet weten dat een kribbe een voederbak is.” Het liefst leest de arts de Statenvertaling. “Ik vind de taal erg mooi. Het dwingt me om langzaam te lezen en diep na te denken over wat er nu eigenlijk staat.”

Het helpt de ellende verdragen
“Ik geloof dat er meer is dan alleen het simpele leven op aarde en dat er geen hogere macht is die alles stuurt, bewaakt en overziet. Als ik kijk naar de natuur, weet ik dat het geen toeval kan zijn.” Dit geloof helpt hem met de essentiële vragen van het leven. “Ik ben in korte tijd twee vrouwen verloren en beide keren onder traumatische omstandigheden. Ook verloor ik pas geleden mijn zus.” Zijn geloof zorgt ervoor dat de professor de ellende toch een beetje kan verdragen.

Vrijdag 13 februari is Professor Smalhout te zien bij Geloof en een Hoop Liefde. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons