"God weet wat ik aankan en wat goed voor mij is"

Diana leerde God beter kennen in haar ziek-zijn

in Geloven

"Ik ben gewoon een mens, echt niet interessanter dan mijn buurvrouw. Ik vond het dus heel bijzonder om mijn verhaal te mogen vertellen op TV," reageert Diana Tol. Aanstaande zaterdag vertelt zij in De Verandering over hoe zij op een nieuwe manier God leerde kennen."Nog steeds vind ik het elke dag zo bijzonder dat God me heeft meegenomen. Waar ik nu ben, is zo oneindig veel mooier en prettiger dan voorheen."

Vijftien jaar geleden wordt bij Diana (49) de auto-immuunziekte SLE ontdekt. Het zet haar leven op z’n kop. Meer dan 30 keer ligt ze in het ziekenhuis en beter wordt ze niet meer. Niet alleen haar leven, maar ook haar Godsbeeld verandert.

Tot die tijd ziet ze God als een afstandelijk God die zijn kinderen op aarde heeft gekwakt zonder er al te veel naar om te kijken. Door haar ziekte leert ze God als Vader kennen en dat beschouwt ze inmiddels als het beste dat haar kon overkomen. "Ik liet me nooit kennen," vertelt Diana, "ik was bang om gekwetst te worden. Totdat ik erachter kwam dat ik mezelf daarmee het meeste raakte. Want hoe kunnen mensen rekening met me houden, als ze mijn gevoelens niet kennen? Dit heeft ook mijn realtie met God veranderd."

Altijd genoeg
"Wat mij iedere keer weer verrast, is dat God het woord ‘te’ niet kent." vertelt Diana. "God geeft genoeg. Niet te veel en niet te weinig. Ik krijg wat ik aankan. Ik krijg niet altijd wat ik vraag, maar wel altijd wat ik nodig heb! Dat vind ik zo'n krachtig gegeven. God weet wat goed voor mij is."

Tegenslag
"Ik heb fysiek veel last en beperkingen. Maar ik heb liever een gaar lijf, maar wel een genezen hart en genezen ziel, dan dat ik een goed lijf heb, maar me van binnen bagger voel. God heeft gemaakt dat ik een gezond zelfbeeld heb en zonder enige gêne durft te zeggen dat ik er toe doe, dat ik mooi ben. Ik ben zijn kind.

God belooft dat hij met me mee gaat door het dal. Hij zegt niet dat we geen dalen meer zullen kennen. Ook als christen leef je in die gebroken wereld, maar je gaat wel samen met hem door dat dal. Als ik tegenslag heb, moet ik soms zelfs lachen. Want ik ben me er bewust van dat er een tegenpartij is, de duivel. Juist in de tegenslag ren ik des te harder terug naar mijn God."

Schoonzus en vriendin
In De Verandering volgt presentator Kefah Allush Diana en gaat ook in gesprek met vriendin Francis en schoonzus Marga. Zij hebben enorme bewondering voor Diana's positiviteit, maar hebben ook hun twijfels.

De Verandering, elke zaterdagavond 18.25 uur op NPO2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons