Glossy Jezus ligt in alle winkels

Arthur Japin hoofdredacteur glossy Jezus!

in Geloven

Een glossy over Jezus? Hoofdredacteur Arthur Japin was niet gelijk om, maar zegt nu: ‘Het is niet wat u verwacht. Geloof me. Ik was hooked!’. Het resultaat ligt vanaf vandaag in alle Nederlandse winkels en is een eigentijds en uniek document waarin oude feiten gecombineerd worden met nieuwe gedachten en verrassende visies.

Als beroemdheden zoals Linda de Mol, Maarten van Rossum en Youp van 't Hek een eigen glossy krijgen, dan toch zeker ook de bekendste persoon op aarde, dachten de vier (christelijke) initiatiefnemers van de eenmalige glossy Jezus!. De vier willen hiermee het beeld dat veel mensen van Jezus hebben, opfrissen.

Er is bewust gekozen om veel gebruik te maken van niet-gelovige schrijvers, vormgevers en fotografen. Dit levert een verrassend eindproduct op. De hoofdredactie is in handen van Arhur Japin, die zichzelf omschrijft als ongelovig. Zijn 'hang naar het ongerijmde' en grote nieuwsgierigheid gaf de doorslag om zijn medewerking te verlenen. 

Klinkende namen
Naast Arthur Japin, is er ook plek voor bijvoorbeeld de bekende psychiater Bram Bakker. Bakker schrijft een artikel over de heilzaamheid van vergeving. Ben Tiggelaar bespreekt de leiderschapskwaliteiten van Jezus en popproffesor Leo Blokhuis laat de invloed van Jezus in de popmuziek zien. Fotograaf Hans Aarsman bespreekt Da Vinci’s Laatste Avondmaal op een ongebruikelijke manier. Daarnaast laten ook twee van de vier initiatiefnemers, Reinier Sonneveld en Theanne Boer zich horen.

Arthur Japin
"Het is vanuit pure nieuwsgierigheid naar historische personen dat mijn romans ontstaan," vertelt Arthur Japin in het voorwoord van Jezus!. De persoon Jezus was hij echter lang geleden uit het oog verloren. Tot het verrassende verzoek om hoofdredacteur te worden van een Jezus-glossy zijn nieuwsgierigheid weer aanwakkerde. Nadat Japin vernam dat meerdere grote reclamemerken het níet aandurfden om te adverteren in deze glossy, was het duidelijk voor hem: dit is de goede weg.

Japin reisde voor het blad af naar de Negev-woestijn in Israël. Het was de bedoeling om daar ‘verzocht’ te worden zoals Jezus, en dat gebeurde ook: Japin kwam midden in een militaire oefening terecht. ‘Dit is dus religie: groepsdwang en geweld’, concludeert hij in het hoofdartikel. En ook: liefde en vergeving tot het uiterste is het enige dat de wereld nog kan redden.

Jezus stelde graag vragen. Negen vragen die direct bij Jezus vandaan komen, worden nu aan Japin gesteld, zoals 'Wie denk jij dat ik ben?' en 'Heb je mij lief'? De antwoorden van Japin laten zien dat Jezus voor hem vooral (psychologisch) inspirerend is.

Origineel
Origineel is de glossy in ieder geval. Waar eerder zag je een modereportage van opvallende types uit de verhalen Jezus? Maria, de moeder van Jezus als jong KLM-meisje wat hoog in de wolken bezocht wordt door 'de engel'? Of Pilatus, de Romeinse perfect die Jezus liet executeren, gekleed in hedonistische Versace kledij? Wat een statement ook, dat al deze kleding bij 'ons' vandaan komt, door Nederlanders geschonken aan het Leger des Heils.

Amusant ook zijn de onderzoekjes en uitkomstem rondom vragen als: Welk persoon uit onze tijd lijkt het meest op Jezus? Welke muziek zou Jezus draaien? Arie Boomsma naast De Daila Lama en gospel naast reggae; het blad biedt hoe dan ook vermakelijke gespreksstof.

Virtueel meelopen met wandelingen van Jezus kan nu ook dankzij de glossy. Met behulp van een layer-app kun je levensecht om je heen kijken op bijvoorbeeld de Tempelberg, de heiligste plek van Jeruzalem - toen èn nu - waar Jezus regelmatig discussies had met religieuze leiders. Of rust even uit in de tuin van Getsemané bij een boom van 2000 jaar oud, waar Jezus een nacht lang worstelde met angst over wat hem te wachten stond. Voor het gerenommeerde reclamebureau KesselsKramer was het ontwerpen van de virtuele 3D pelgrimstocht spannend en nieuw, iets wat nog nooit eerder is vertoond.

Zoek Jezus
Het magazine telt maar liefst 128 bladzijden. De makers zijn er op meerdere plekken in geslaagd om je - ongeacht je achtergrond - op een frisse manier te laten kijken naar de man waar al zo veel over geschreven en gezegd is. De inhoud is afwisselend en boeiend, voor elk wat wils. Rubrieken als Jezus vraagt aan... en de 3D Pelgrimstocht zullen ongetwijfeld navolging gaan krijgen.

Uiteraard ontbreken de cartoons over Jezus ook niet. Sinds januari zijn religieuze cartoons meer beladen dan ooit. Naast dat ze je een glimlach kunnen bezorgen, zetten ze je ook even stil bij de realiteit van onze wereld. Zo ook deze cartoons. Grappig is het zoekplaatje Zoek Jezus, overgenomen uit de beroemde Waar is Wally?-boekenserie.

Een glossy met potentie, zeggen we van EO Geloven. Voor zowel gelovigen en niet-gelovigen, prima lees- en gespreksstof voor op de bank, in de trein, of waar dan ook.

Update 11.47 uur
Op de Facebook-pagina van de EO wordt verdeeld gereageerd op de glossy. Er zijn al honderden reacties, waarvan er velen op de indringende cover reageren. Sommigen vinden het 'spottend': "Niemand heeft ooit Jezus gezien hoe kun je dan HEM een gezicht geven." Meerdere personen vinden dat de bijbel alléén genoeg is om Jezus te leren kennen en dat Hij geen glossy nodig heeft.
Er zijn ook reageerders die juist oproepen om het oordeel uit te stellen tot je weet wat er in het blad staat, of je op de hoogte hebt gesteld van de bedoelingen van de makers.

Maar er zijn ook positieve reacties, bijvoorbeeld van Marian van Dijk: "Misschien moeten we eerst weer eens in de Bijbel gaan lezen wat Jezus allemaal deed om mensen te bereiken met zijn boodschap van vergeving en vrede. In de eerste plaats werd hij een mens, een mens met een gezicht! Deze glossy wil mensen bereiken die Jezus niet als hun verlosser kennen. Ik bid ervoor dat dat mag gebeuren!"

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons