Gert-Jan Segers: 'We gaan nog veel ellende meemaken'

Tweede Kamerlid Christenunie maakt zich ernstig zorgen

in Christelijk Nieuws

ChristenUnie-kamerlid Gert-Jan Segers maakt zich 'heel grote zorgen' over aanslagen en andere ellende die we in Nederland zullen gaan meemaken met terugkerende jihadisten. Hij werkte zeven jaar in Egypte. 'Ik kwam daar dichter bij moslims, maar werd kritischer op de islam', zegt hij in Onderweg.

'Overal waar een islamitische meerderheid is, is de godsdienstvrijheid gebrekkig. Islamitische landen kunnen niet met diversiteit omgaan. Wie anders denkt dan de islamvariant die aan de macht is, wordt tweederangs burger of moet opzouten.'

 Segers groeide op in een warm SGP-nest, waar altijd over God of over politiek werd gediscussieerd. Daardoor werden verantwoordelijkheidsbesef en roeping een rode draad in zijn leven. In Egypte zag hij hoe funest het theocratisch ideaal zoals de SGP dat aanhangt, uitpakt: het maakt tweederangsburgers van de anderen en staat haaks op de vrijheid die God geeft. Het bevestigde zijn keuze voor de ChristenUnie.

In zijn studententijd was hij van de ene op de andere dag God kwijt, een half jaar lang. 'Ik heb er met niemand over gepraat. Het was te dramatisch. Ik kon mezelf niet als een baron van Münchhausen aan m'n eigen haren uit het moeras trekken. Als ik echt ergens mee zit, kan ik het met niemand delen, zelfs niet met mijn vrouw. Ik moet het eerst zelf uitvechten.'

 'Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. Het gesprek wordt op zaterdagavond 7 februari op NPO Radio 5 uitgezonden vanaf 20.02 uur. Een video van het gesprek is te bekijken vanaf de vrijdag voor uitzending via www.eo.nl/onderweg.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons