"Film Martin Luther King komt op goddelijk moment"

"Je kunt slechts bidden dat diezelfde Geest door jou stroomt"

in Geloven

Al op 24 juli 2007 hoorde acteur David Oyelowo ‘van God’ dat hij de rol van Martin Luther King zou spelen in de film Selma, die in Nederland op 19 februari uitkomt. “Ik weet de datum nog, want het verraste me. Het idee dat ík Dr. King zou spelen, vond ik eerlijk gezegd schokkend.”

Zo’n zeven jaar geleden deed David Oyelowo voor het eerst auditie voor de rol van King, maar hij werd in eerste instantie afgewezen. Op dat moment had hij net zijn geboorteland Engeland verruild voor Hollywood en nog weinig filmervaring.

“Ik herinner me dat ik in gebed zei: ‘God, waarom Hollywood? Als het nu een zendingsveld in de middle of nowhere was, OK, maar Hollywood? Toen voelde ik dat God zei: ‘Ik heb echt een aantal ongelooflijke films voor je om te maken.’ Dat was het moment dat ik besefte dat God ook films kan gebruiken.”

In de jaren die volgden, speelde David in films als Lincoln, The Butler en The Help. “Als niet-Amerikaan leerde ik wat het betekent om Afro-Amerikaan te zijn, met uiteindelijk als kers op de taart tóch nog deze film Selma, in een tijd van nieuwe raciale onrust in de VS. Een goddelijk moment, als je het mij vraagt.”

De film Selma vertelt het waargebeurde verhaal van de strijd voor stemrecht voor elke Amerikaan, ongeacht huidskleur of afkomst – onder leiding van Martin Luther King. Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat deze Voting Rights Act van kracht werd.

Vervoerd
Oyelowo kon Gods hulp goed gebruiken in zijn vertolking van Martin Luther King. “Als je naar King kijkt bij zijn toespraken, zie je dat hij wordt vervoerd door iets anders dan zichzelf. Dat kun je niet puur uit je eigen vermogen acteren – je kunt slechts bidden dat diezelfde Geest door jou mag stromen.”

Gebed speelde dan ook een belangrijke rol op de set. Kwam er een moeilijke scène aan? Dan schuwde Oyelowo ook niet om de cast en crew te vragen met hem mee te bidden. “Er waren zeker momenten dat ik God heel dichtbij heb ervaren.”

Zo was daar bijvoorbeeld het moment dat Oyelowo King’s beroemde speech How Long, Not Long zou geven. “De producer had een lessenaar klaargezet, maar het voelde niet goed. King zou zo’n speech vanaf een preekstoel gegeven hebben. Dus daarom ging hij naar de Dexter Avenue Baptist Church, slechts een paar honderd meter bij de set vandaan. Ze hadden twee dagen daarvoor een preekstoel in de kelder gevonden, die konden we wel gebruiken.

Wat bleek? Het was dé preekstoel waarop Dr. King díe speech gaf. Exact dezelfde preekstoel als 50 jaar geleden, precies twee dagen daarvoor gevonden! Op elk moment in de tussenliggende jaren had de preekstoel gevonden kunnen worden... Dit soort dingen zijn zo vaak gebeurd. Het was alsof God ons een knipoog gaf.”

Opofferende liefde
Oyelowo gelooft dat de film een inspiratie zal zijn voor christenen. “Martin Luther King is iemand die niet alleen praat over zijn geloof, maar het ook echt lééft, vol zelfopofferende liefde. In de Bijbel staat: ‘Er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden’.’’

En opofferen is niet alleen wat King uiteindelijk deed toen hij vermoord werd, benadrukt Oyelowo. “In de jaren waarin hij de burgerrechtenbeweging leidde, zag hij zijn kinderen weinig, werd hij met de dood bedreigd en moest hij vaak naar het ziekenhuis omdat hij uitgeput raakte. Door voortdurend voor anderen klaar te staan, heeft hij ons laten zien wat de Bijbel van ons vraagt.”


Lees het hele interview in Christianity Today (Engels).

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons