Egypte valt doelen IS in Libië aan

Zeven dagen van nationale rouw

in Christelijk Nieuws

De Egyptische luchtmacht heeft maandagochtend doelen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in buurland Libië gebombardeerd. Dat heeft het leger in een verklaring op de staatstelevisie meegedeeld. De aanval concentreerde zich op kampen, trainingsplaatsen en wapenopslagplaatsen van IS.

(imported body)

De actie komt na de publicatie zondag van een video met de onthoofding van 21 koptische christenen door Islamitische Staat. De 21 werkten als gastarbeider in Libië. President Abdel Fatah al-Sisi van Egypte had al gezegd dat zijn land het recht heeft om op de moordpartij te reageren op een manier die het passend acht. De Egyptische overheid kondigde kort na de publicatie van de video zeven dagen van nationale rouw af.

Gevechtsvliegtuigen van een eenheid die loyaal aan de officiële regering in Libië is, bombardeerden maandagochtend doelen in Derna, een stad op 250 kilometer van de grens met Egypte. De plaats is de bakermat van IS in Libië. De commandant van de eenheid zei tegen de zender al-Arabiya dat de actie was gecoördineerd met Egypte. Hij kondigde aan dat er maandag en dinsdag meer bombardementen volgen.

Het was al bekend dat de 21 Egyptenaren waren gedood. IS had dat laten weten en de Libische overheid bevestigde het zaterdag. Veel arme Egyptenaren zijn naar Libië gereisd om daar werk te zoeken, ook al wordt het buurland geteisterd door elkaar bestrijdende groepen en is het land zeer gevaarlijk. Sommigen van de 21 zouden familie van elkaar zijn.

Bron: ANP


Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons