Echtgenoot Asia Bibi: 'We krijgen doodsbedreigingen'

Gezin met vijf kinderen zit al jaren ondergedoken

in Christelijk Nieuws

Afshiq Masih, de echtgenoot van de Pakistaanse Asia Bibi, heeft de internationale gemeenschap gevraagd om hulp voor zijn vrouw. Zij zit al ruim vier jaar in een dodencel vanwege vermeende blasfemie.

Masih deed de oproep in een interview met de BBC. Het Katholiek Nieuwsblad schrijft: 'Bibi kreeg de doodstraf omdat zij de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Dit heeft zij altijd krachtig ontkend. Ze zit al meer dan vier jaar onder erbarmelijke omstandigheden gevangen. Volgens haar man Masih heeft de Pakistaanse blasfemiewet hun levens vernietigd'. Masih zei in het interview met de BBC: "Ik roep de internationale gemeenschap op te helpen. En ik vraag de Pakistaanse regering de wet te herzien".

Op de vlucht
Het gezin van Bibi – naast haar man hun vijf kinderen – leeft al bijna vijf jaar ondergedoken. Sinds de veroordeling van Asia zijn ze op de vlucht. Volgens Masih hing hen sindsdien de dreiging vermoord te worden boven het hoofd. 

'Doodsbedreigingen'
"Wij krijgen doodsbedreigingen", aldus Masih tegenover de BBC. "Wij kunnen niet lang op dezelfde plaats blijven. We leven verborgen. Het is erg moeilijk, speciaal voor de kinderen. Zij kunnen zich niet settelen of studeren. Het is geen normaal leven om steeds in angst te leven."

Onrein
Bibi raakte in de problemen toen zij in discussie raakte met een groep moslimvrouwen. Die zeiden dat de bron waaruit zij water wilde halen, onrein was geworden omdat een christelijke vrouw die had aangeraakt. Dagen later beschuldigden ze haar ervan de islamitische profeet Mohammed te hebben beledigd. Een menigte achtervolgde haar.

'Voor onze ogen'
"Ze gingen naar velden en sloegen haar en scheurden haar kleren. Ze sloegen haar voor onze ogen", zegt haar veertienjarige dochter Esham tegen de BBC. "Wij huilden, smeekten hen haar te laten gaan en op te houden haar te slaan. Ze sloegen haar bijna een uur."

'Geslagen en gemarteld'
Volgens Esham sloegen ze ook haar toen zij probeerde haar moeder te verdedigen. Op dat moment begreep ze niet wat er met haar moeder gebeurde. Later hoorde ze dat het om blasfemie ging. "Ik probeer de beelden van haar mishandeling en marteling te vergeten", zegt het meisje nu.

Lees verder bij het Katholiek Nieuwsblad 

Bron: BBC News / Katholiek Nieuwsblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons