De dominee die besloot een boordje te dragen

Dominee spreekt op eerste PechaKucha Night in Veenendaal

in Mediatips

Woensdagavond vindt in Veenendaal de eerste PechaKucha Night plaats. Een platform voor creatieve mensen die in 20 plaatjes die elk 20 seconden blijven staan, hun idee presenteren.

Een van de sprekers is Andre van den Bor, predikant bij de Protestantse Gemeente Bathmen. Hij besloot ook doordeweeks een boordje te dragen. Maar waarom kiest hij daarvoor? “Ergens zou de vraag: ‘Waarom draag je geen boordje?’ meer voor de hand liggen. Nederland is namelijk een van de weinige landen waar dominees onherkenbaar in de publieke ruimte zijn’’, aldus Van den Bor. Dat gegeven zette Andre aan het denken. Waarom zijn predikanten in Nederland eigenlijk zo anoniem? Naar eigen zeggen heeft Andre’s ervaring als krijgsmachtpredikant hierin een rol gespeeld. ‘’In Nederland ben je als krijgsmachtpredikant herkenbaar door het kruis op je pak’’. Die herkenbaarheid is voor Andre positief. In de krijgsmacht heeft hij namelijk ontdekt dat heel veel jonge mensen geen idee hebben wat een predikant is. ‘’Opzich ook logisch want als je nooit in een kerk komt, waar kom je dan een dominee tegen? En dan zijn ze meestal ook nog onherkenbaar’’, aldus Van den Bor.

De laatste jaren klinkt steeds vaker het geluid dat geloven iets is wat je achter de voordeur doet. Maar daar bedankt Andre voor. Hij zegt: ‘‘het is niet dat ik de wereld wil bekeren of dat dat boordje een ‘missionair’ doel dient. Maar ik schaam mij niet voor de kerk, het geloof of het predikantschap. Integendeel, ik ben er trots op. Iedereen mag dat weten en zien’’.

Woensdagavond 4 februari vertelt Andre meer over het dragen van een boordje tijdens de eerste PechaKucha Night in Veenendaal. Laat je inspireren door de dominee die besloot ook doordeweeks zichtbaar te zijn.

Zie: www.pechakuchaveenendaal.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons