Christelijke partijen tegen homo-ambassadeur

Geen behoefte aan lesje tolerantie

in Christelijk Nieuws

Minister Bussemaker (Onderwijs) wil 160 ambassadeurs inzetten om onder andere streng christelijke scholen te helpen bij de acceptatie van homoseksualiteit. Christelijke partijen zijn hier fel op tegen.

Het is de bedoeling dat de voorlichters zich gaan richten op twaalf groepen, waaronder Turken, Marokkanen, Koerden, Somaliërs, Afghanen, Hindoestanen, Roma, orthodoxe Joden en traditioneel christelijken. Zij hebben de taak ‘taboes bespreekbaar te maken’, schrijft Bussemaker aan de Tweede Kamer.

Niet opdringen
“Dit is het slechtste wat je kunt doen”, vindt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. “Inmenging van buitenaf zal het tegenovergestelde uitwerken van wat de minister beoogt.” ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind noemt het plan 'flauwekul'. “Natuurlijk moet er over dit onderwerp gesproken worden, maar gemeenschappen en scholen gaan zelf over de manier waarop dat gebeurt.”

Bussemaker zei in antwoord op de bezwaren dat ze christelijke scholen geen homo-ambassadeur van buiten de eigen gemeenschap opdringen. Ze wil dat de 160 'homo-ambassadeurs' die voorlichting gaan geven uit de gemeenschap zelf komen. “Ik snap dat je niet iemand die bij de Gay Parade op een boot staat naar reformatorische scholen moet sturen. Dat komt niet aan. Maar het is wel van belang dat homo's zich in alle gemeenschappen veilig voelen en daar is nog veel werk te doen. Daarom zoeken we ambassadeurs die aansluiten bij de leefwereld in verschillende gemeenschappen.”

Nauwelijks geaccepteerd
De homo-ambassadeurs komen er mede na recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), waaruit blijkt dat homoseksualiteit nog nauwelijks geaccepteerd wordt in orthodox-islamitische of streng christelijke milieus. De meerderheid van de moslims en van de strenggelovige protestanten in Nederland keurt homoseksualiteit af. 53 procent van de moslims en 58 procent van de strenggelovige protestanten (buiten de Protestantse Kerk Nederland) vindt homoseksualiteit verkeerd.

Vicepremier Lodewijk Asscher is positief over de homo-ambassadeurs. "Deze mensen hebben de moed om gevoelige en onbespreekbare onderwerpen toch aan te kaarten in hun eigen kring, daar heb ik veel bewondering voor. De kritiek vanuit de CU en de SGP laat zien hoe hard deze mensen nodig zijn, het gaat hier om het accepteren van elkaars verschillen."

Bussemakers ambassadeurs sluiten aan bij een eerder voorstel van PvdA-Kamerlid Keklik Yücel om te werken met 'mensenrechtenambassadeurs' binnen conservatief religieuze kringen. De Kamer debatteert binnenkort met Bussemaker over de homo-ambassadeurs.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons