'Buiten de lijntjes' over kerk-zijn deze tijd

"Niet herhalen van de traditie, maar opnieuw Levende Kracht ontdekken"

in Christelijk Nieuws

De bijzondere Metaal Kathedraal in Utrecht was zondag het decor voor de zoektocht naar kerk-zijn in deze tijd. Organisator Kerklab, een platform voor samenwerking rond kerkplanting in Nederland, koos als thema 'Contextualisatie'.

Rikko Voorberg, een van de hoofdsprekers tijdens deze dag, waarschuwt voor een verkeerde uitleg van het begrip contextualisatie. “Contextualisatie gaat niet om het kennen van je doelgroep, weten wat hun drijfveren en verlangens zijn en waar hun pijn zit of waar ze op hopen om vervolgens daar de kerkdienst op aan te passen. Als dat ons antwoord is op een kleiner wordende kerk of een ogenschijnlijk verminderde relevantie van het evangelie, dan is dat is geen contextualisatie, maar pure commercie. Dan is het geen missionair werk, maar gehaaide verkooptechniek.”

Wat contextualisatie dan wel is? Het gaat over inhoud, ontdekken wat het evangelie eigenlijk is in deze tijd. Niet het herhalen van de traditie, maar het opnieuw waar zien worden van de Levende Kracht die de wereld ooit veranderde.”

Risico
Volgens Voorberg moet je daarvoor het risico nemen om veel veiligheid te verliezen. Het boekje Lijden aan de kerk van Helmut Thielicke (1965) raakte hem diep. “Hij schreef over de geest van de jeugd – dat zijn de vijftigers van nu – die haarscherp weten te onderscheiden tussen wat ‘reclame’ is en wat authentiek. Hij schrijft: ‘slechts wie ketterijen waagt, kan de waarheid winnen’. Met het wagen van ketterijen blijk je namelijk niet de filiaalhouder van God & Zoon, maar een discipel die wil leren en ontdekken.”

Over dit spanningsveld tussen het bedrijfsmatig leiden van je kerk en het met ‘geestelijke ogen’ kijken naar je omgeving ging het op 7 februari in de ‘Metaalkathedraal’ in Utrecht bij het Kerklab-seminar.

Kerklab omschrijft zichzelf als een alliantie van doeners, duwers en denkers voor missionaire gemeenschapsvorming in Nederland.

Reacties
Op Twitter geven diverse bezoekers hun reactie op de dag. Zo reageert twitteraar Edgar Neo: "Wat fijn dat we hier kerk-zijn en evangelie eerlijk durven te onderzoeken" en herhaalt twitteraar Roy Vogelaar een uitspraak van Rikko Voorberg: "Als niet-gelovigen niets kunnen met het verhaal dat we vertellen, dan hebben we niet het evangelie te pakken." Nynke Dijkstra-Algra twittert een uistpraak van dominee Paul Visser: "Pionieren is mensen liefhebben, niet interessant doen." Op de weblog van Tinmar is een verslag van de seminardag te vinden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons