BLOG | Verdrietige moeders en machteloze vaders

120.000 vluchtelingen vanuit oorlogsgebied

in Mediatips

Arjan Lock is voor EO Metterdaad naar de Oekraïne gereisd. EO Metterdaad helpt via lokale organisaties en kerken zowel de oorlogsslachtoffers die in Oost-Oekraïne wonen als vluchtelingen die naar veiliger gebieden gevlucht zijn.

“Het is een rare gewaarwording. We rijden door de besneeuwde stad Charkov en opeens doemt het voetbalstadion voor mijn ogen op. Het moet ruim twee jaar geleden zijn dat ik hier (bij hoge uitzondering) aanwezig was bij de voetbalwedstrijd Nederland-Duitsland. Het was toen hoogzomer en de stad straalde een eigentijds optimisme uit.

Van dat optimisme is niets meer over. De grauwe straten bekijk ik door het nieuws van die ochtend: opnieuw tientallen slachtoffers bij de slag om het vliegveld van Donetsk. Op nog geen 3 uur rijden van de stad Charkov woedt een hevige strijd op leven en dood. Daar weten we als Nederlanders sinds de zomer alles van. Hier in de buurt is de MH-17 neergeschoten met daarin 298 mensen.

Vandaag ben ik hier om voor EO-Metterdaad het verhaal te maken over de inmiddels meer dan 120.000 vluchtelingen die vanuit het oorlogsgebied alleen al in deze stad hun toevlucht hebben gezocht. Overal zien we verdrietige moeders, slecht slapende kinderen en machteloze vaders. Als we aankomen bij het tijdelijke onderkomen van het Leger des Heils zie ik de rij al staan.. Een voor een laten de mensen hun paspoort en registratienummer zien om vervolgens een tas vol etenswaar mee te krijgen.

Stuk voor stuk vertellen ze hetzelfde verhaal over de verschrikkingen van de bombardementen, de willekeur van de soldaten en de onmogelijkheid om daar te leven.”

Help de oorlogsslachtoffers! Voor meer informatie: EO Metterdaad

Aflevering 1: 
Donderdag 12-2-2015 in Geloof en ’n Hoop Liefde, NPO2, 17.20 uur
Zondag 15-2-2015 na De Kapel, NPO2, 10.00 uur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons