BLOG | Fifty Shades of 'Not Okay'

Filmrecensent Mariska Vedder bezocht de film Fifty Shades of Grey

in Geloven

De persvoorstelling had ik al aan me voorbij laten gaan. Mijn ervaring met 'Magic Mike' heeft me geleerd dat sommige dingen te gênant zijn om te zien, helemaal in de bios. Maar ik was wel ontzettend nieuwsgierig. Hoe erg is het? Hoe slecht is de film? Is het, zoals een vriendin zei, 'onbegrijpelijk dat christelijke meiden naar die film gaan?’ Maar als filmrecensent is het wel een beetje mijn taak om ook over deze film een mening te hebben.

Na de hele ochtend reviews te hebben gelezen op RottenTomatoes.com en de rest van de dag nog voor me te hebben besloot ik uiteindelijk tóch om naar de bios te gaan. Ik wilde het met eigen ogen zien. De seks was niet heftig, zo schreef men. Het was eigenlijk maar een flauw aftreksel van het boek met een leuke actrice en goede muziek. Dus zou het wel meevallen toch?

De film toont een typisch kat-en-muis spelletje, totdat Christian Grey zijn Anastasia in zijn prachtige penthouse eindelijk aan de witte wijn heeft (notice: haar glas is voller ingeschonken dan de zijne). De maagdelijkheid van Anastasia is in de ogen van Christian een ‘situatie’  die direct opgelost moet worden.

Pardon?

Als er een 'situatie' opgelost moet worden dan is het Anastasia zelf, die keer op keer niet voor zichzelf opkomt en zich laat gebruiken door de mensen om haar heen. Dat is niet romantisch. Dat is ongezond. Overgave is pas mooi als dat bewust is, en aan iemand die het verdient. Blindelings afgaan op een knappe smoel en een dure smaak is gewoon dom. 

Helaas is het “karakter” van Anastasia gebaseerd op dat van Bella in Twilight, wat betekent dat iets als een eigen mening hebben, kritisch zijn en grenzen stellen, niet in haar hoofd opkomt. En is Mr. Grey een akelige stalker, net als creepy Edward Cullen. Echt hoor, iemand die je stiekem gadeslaat, achtervolgt en andere ongewone ideeën over je heeft is niet sexy. Het is creepy en aanleiding voor een goed gesprek met iemand die je vertrouwt. Maar Anastasia tekent argeloos een contract om met niemand over haar en Christian te praten. Run, Ana, Run! Maar nee hoor, ze laat zich lachend vastbinden met een grijze stropdas. Maar Mr. Grey lacht niet…

Ik heb een uur van de film gezien, tot de eerste SM klap. Toen was ik er ook meteen klaar mee.  Dit was niet cool om te zien. Tot die tijd kon ik nog wel gniffelen om simpele en onlogische dialogen en kon ik mijn inner critic heerlijk loslaten op de domme Anastasia Steele die werkelijk geen greintje ruggengraat heeft. Maar na die klap ben ik de bios uitgelopen.

Is het schadelijk om Fifty Shades te gaan kijken? Op geestelijk gebied? Zolang je blijft nadenken zal je niet snel ‘schade’ lijden. Je hebt zelf de keuze om iets wel of niet goed te vinden, of om weg te lopen als het je niet zint (en dat voelt goed!). En je kunt zelfs ‘biddend’  kijken; praten met God terwijl je een film ziet. Zo kun je een film heel spiritueel beleven, zoals bijvoorbeeld 'The Tree of Life'. Maar ik kan me  goed voorstellen dat het zien van de ‘speelkamer’ in Fifty Shades een bizarre en misschien nare ervaring is en op die manier schadelijk is. En je ziet seks, dus als je dat niet wil, kijk dan ook deze film niet. Maak het jezelf niet moeilijk.

Maar de werkelijke schadelijke component van Fifty Shades zit in het feit dat de positief belichte hoofdpersoon zo’n domme naïeve vrouw is. Ze is de prooi van Mr. Grey, en dat wordt als een begeerlijke situatie gezien. Vreemde gesprekken die veel blootgeven van de ongezonde geest van Christian Grey, worden vergeten zodra hij dichtbij komt en/of zijn shirt uittrekt. Dat is niet oké en een slecht voorbeeld van een romantische relatie. Je hebt seks met een persoon, niet met een lijf. Je geeft je niet aan een gespierd stel armen, maar aan een geest. En die kan je meer pijn doen dan zo’n sm-zweepje.

Noot: De tweede helft van de film heb ik dus niet gezien. Wel lees ik in de samenvatting online dat Anastasia uiteindelijk de relatie verbreekt. Helaas moet ze eerst door  Mr. Grey met een riem worden geslagen voordat ze tot het inzicht komt dat ze niet bij elkaar passen. En komen ze in boek 2 weer bij elkaar. Zucht. 

Mariska Vedder is afgestudeerd met de specialisatie Film aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor de EO Geloven schrijft ze over spraakmakende films.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons