Bijzonder onderwijs

in Geloven

Ik kan me vergissen, maar ik heb de indruk dat ik ze steeds vaker hoor: pleidooien van niet- of ex-gelovigen om het bijzonder onderwijs af te schaffen. Indoctrinatie zou het zijn, hersenspoeling - dat soort termen. Vorige week hoorde ik het weer, tijdens opnames voor Adieu God?.

Mijn tegenwerping is steevast: 'Als jullie je eigen kinderen opvoeden, doen wij de onze'. Maar daar kom ik niet meer mee weg: 'Ja, maar ik betaal ook belasting en ik wil niet dat er met mijn belastinggeld geïndoctrineerd wordt'. Maar dan gebruiken we jouw belastinggeld voor de school van jouw kinderen en het mijne voor de school van mijn kinderen...

De geestelijke vrijheid van kinderen is in het geding, schreef columnist Jonathan van het Reve onlangs in de Volkskrant. Ik geloof er helemaal niets van. Natuurlijk zijn er mensen die hun christelijke opvoeding later als ballast ervaren, maar dat geldt evenzo voor andere opvoedingen.


Waarom ik voor bijzonder onderwijs ben? Mooier dan Herman Finkers kan ik het niet zeggen: 'Je zwijgt toch ook niet tegen je kinderen, zodat ze later zelf hun taal kunnen kiezen?'


Tijs
@tijsvandenbrink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons