Arjan Lock reisde voor EO Metterdaad naar de Oekraïne

EO Metterdaad helpt via lokale organisaties en kerken zowel de oorlogsslachtoffers die in Oost-Oekraïne wonen als vluchtelingen die naar veiliger gebieden gevlucht zijn.

In de enorme wachtruimte van het treinstation van Charkov ontmoet ik de 29-jarige Vera. Afgelopen zomer zei ze haar baan op om als vrijwilliger namens de kerken vluchtelingen te helpen. Op het station vangt ze vluchtelingen op die met de trein uit het oorlogsgebied zijn gekomen. Ze schenkt koffie, geeft wat te eten en helpt hen met de talloze problemen waar ze mee te kampen hebben.

Vera brengt me bij Lily, een verpleegster gevlucht uit Donetsk.  Vera kwam ook haar tegen op het station, ze is met acht ziekenhuispatiënten gevlucht. Nu wonen er vier van hen in haar appartementje. Terwijl ze eigenlijk in een ziekenhuis zouden moeten liggen.  Een dove man, een verlamde oma, een vrouw met een verbrijzelde heup en een man op krukken met een ontstoken wond liggen samen in de huiskamer. Lily bekommert zich om hen en is dolblij dat de kerk haar daarbij helpt door voedsel te brengen en aandacht te geven. 

Lily is zelf niet gelovig maar als één de liefde voor de naasten in de praktijk brengt is zij het wel. Het is voor haar vanzelfsprekend. In Donetsk keek niemand naar deze mensen om, eten was er nauwelijks en bovendien is het er beangstigend gevaarlijk. Ze is blij dat ze hier is. Maar hoe het verder moet? Ze ziet het wel Eén ding weet ze zeker, deze mensen laat ze niet aan hun lot over. Ook dit is het leven, ver weg van de kranten, ver weg van mijn bestaan. En toch, als ik de jonge Vera en de dappere Lily zie, zou juist daar niet iets van God in te herkennen zijn?

Metterdaad: Do 19-2-2015 in Geloof en ’n Hoop Liefde, NPO2, 17.20uur

Zondag 22-2-2015 NPO2, 10.00uur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons