Antisemitisme Groot-Brittannië sterk gestegen

Zwaar incident in september

in Christelijk Nieuws

Het aantal antisemitische incidenten is vorig jaar in Groot-Brittannië sterk gegroeid. Er werden bij de Community Security Trust, die waakt over de veiligheid van de Britse Joodse gemeenschap, 1168 gevallen gemeld. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met 2013 en het hoogste aantal sinds de Trust in 1984 met de registratie van antisemitische incidenten begon, zo meldde de BBC donderdag.

Vooral in Londen en omgeving was er sprake van een sterke stijging, met 137 procent tot 583 gevallen. In het gebied rond Manchester was er een toename van 79 procent tot 309 incidenten. Vooral in juli waren veel Joden het slachtoffer van scheldpartijen of geweld. Dat had waarschijnlijk te maken met het offensief van Israël tegen de islamitische beweging Hamas in de Gazastrook. Het zwaarste incident had in september in Londen plaats. Het slachtoffer werd uitgescholden en met een glas en een honkbalknuppel geslagen.

Acht keer werden mensen die naar een synagoge op weg waren of er juist uit kwamen, met voorwerpen, vooral eieren, bekogeld. Vier keer gebeurde dat bij Joodse schoolkinderen. Ook waren gebouwen of andere Joodse goederen het doelwit van aanvallen. Dat was in 2014 81 keer het geval tegen 49 in 2013.

Vorige maand meldde de Raad voor de joodse instellingen in Frankrijk (Crif) een verdubbeling van het aantal antisemitische incidenten in dat land. Waren er in 2013 423 van zulke gevallen, vorig jaar waren dat er 851. De Joodse gemeenschap in Frankrijk is de grootste van Europa.

Over het antisemitisme in Nederland vorig jaar zijn nog geen cijfers bekend. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) registreerde in 2013 147 antisemitische incidenten.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons