3 lessen van V&D en Blokker voor kerken

Hoe kan de kerk een 'doorstart' maken?

in Christelijk Nieuws

Wat is de overeenkomst tussen de kerken, V&D en Blokker? Alle drie hebben ze de afgelopen jaren te kampen met een afnemend 'klantenbestand'. Drie dingen die de kerk zou kunnen leren van de crisis in de retailwereld.

1. Heb echte interesse in je klanten/leden
‘Als je geen idee hebt wie je doelgroep is, ben je bij voorbaat verloren’, zegt retaildeskundige Cor Molenaar in het Financieele Dagblad. Zijn conclusie is ‘dat  er vaak weinig echte interesse is in klanten, in wat hen drijft en waarom zij je winkel bezoeken.’ Net als veel retailketens zijn veel kerken vooral aanbodgericht bezig. Wordt de juiste boodschap wel verkondigd? Ligt er nadruk genoeg op de juiste dogma’s?
Maar wat zou er gebeuren als de kerk meer vraaggericht zou worden? Als er wordt gepreekt vanuit de belevingswereld en interesse van de bezoekers?

2. Wees niet bang om jezelf pijn te doen om te overleven
Molenaar vertelt hoe de Bijenkorf, op dit moment wel een succesvol warenhuis, 2 jaar geleden besloot om 5 filialen te sluiten om de overige 7 meer te laten excelleren. De directie maakte een duidelijke keuze.
Wat vind je als kerk echt belangrijk? Wil je jezelf vooral overeind houden om kerkje te kunnen spelen of ben je bereid het instituut kerk overboord te zetten en over te houden wat echt van waarde is, om kritisch te zijn naar jezelf als instituut? Uit de retail is te leren dat je bij het eerste in elk geval niet gaat overleven.

3. Biedt mensen een ontsnappingsmogelijkheid, een andere wereld
De Bijenkorf voegt iets toe. Molenaar: ‘Je waant je even in een andere wereld.’ Het leven is al zwaar genoeg.
Laat de kerk een plek zijn waar je even een blik op de andere wereld kunt werpen. Waar je op adem kunt komen van de drukte en problemen in het leven. Niet dat de kerk de problemen moet overschreeuwen of dat ze door je kerkbezoek verdwijnen, maar wél dat je met vertrouwen en vernieuwde energie het leven tegemoet kunt treden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons