Zendingsorganisatie YWAM in gevaar

“Het Verenigd Koninkrijk heeft Jezus nodig”

in Geloven

350 jongeren die voor zendingsorganisatie Youth With A Mission vrijwilligerswerk doen in het Verenigd Koninkrijk moeten waarschijnlijk vertrekken. Ze zouden niet voldoen aan de eisen om hun visa te behouden.

De 350 jongeren zijn als vrijwilliger bij de organisatie betrokken en hebben een speciale tewerkstellings-vergunning. Door aangescherpte overheidsmaatregelen dreigt YWAM echter alle medewerkers te verliezen die niet uit het land afkomstig zijn. De organisatie moet vóór 20 januari de boel op orde hebben, anders moeten de buitenlandse medewerkers in april weg zijn. Vrijwilliger Matthijs Spiekman hoeft niet te vrezen voor de maatregel: “Voor mij is het niet van toepassing. Ik ben namelijk geboren in Nederland dat net als Engeland bij de EU hoort. Dat betekent dat ik alleen een paspoort nodig heb om binnen te komen in Engeland. Op alle Amerikanen is dit wel van toepassing en ook mijn huisgenoot Danny Wickstrom uit de Verenigde Staten krijgt hier mogelijk mee te maken.”

Vijf van de zeven eisen
Youth With A Mission zou niet voldoen aan twee van de vijf eisen waardoor de vrijwilligers hun visa niet kunnen behouden. “De organisatie heeft vorige week besloten de visa’s met ingang van halverwege maart in te nemen. Maar wij als vrijwilligers van YWAM hebben nog een aantal werkdagen om bezwaar te maken. Dus er staat nog niks vast.” Als bezwaar maken niet helpt, moeten alle Amerikanen en andere niet-Europeanen het Verenigd Koninkrijk verlaten. “Een aantal studenten hier waren van plan te blijven en dat zou dan niet kunnen”, aldus Spiekman.

Voor God is niks onmogelijk
Toch blijven de vrijwilligers positief. “Het Verenigd Koninkrijk heeft Jezus nodig. YWAM heeft mooie dingen gedaan daar.Heel Youth With A Mission heeft gisteren bij elkaar gezeten om te bidden voor Gods hulp. “Eergisteren hebben we met heel YWAM een dag gevast en gebeden om Gods hulp. Het zou mij niks verbazen als God een wonder verricht en we de visa mogen houden. Misschien gebruikt God dit wel om Amerikanen uit te dagen eens naar andere landen te gaan.”

Christelijke organisaties gemakkelijk doelwit
Volgens medewerker Mark Vening heeft de Britse regering de organisatie al 44 jaar soepel behandeld. Dit zegt hij in het ND. Er werden altijd visa uitgegeven voor twee jaar, dan de gebruikelijke termijn van één jaar. Dit is volgens Vening veranderd omdat de overheid de totale immigratiecijfers met een derde wil terugbrengen. “Christelijke organisaties zijn een gemakkelijk doelwit.” Ook Matthijs Spiekman denkt dat dit de reden is: “Wij zijn een geloofsorganisatie en daardoor leveren we de staat niks op en hebben ze ons liever niet denk ik.”

Foto: Wayne Miller 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons