Wordt festival Graceland een succes?

"Nu een nieuw festival bouwen op sentiment lijkt me trekken aan een dood paard”

in Mediatips

Veel christelijke festivals konden het hoofd niet boven water houden. Het Flevo Festival begon al in 1977, en ondanks het succes hield het festival in 2013 op te bestaan. Toch zal er in de zomer van 2015 een nieuw festival starten: Graceland. Hopelijk wordt dit een succes dat minstens net zo lang stand zal houden. In Dagblad Trouw verscheen op 5 januari een artikel over dit festival.

In de Zomer van 1977 startte het inmiddels opgeheven Flevo Festival. John Oostwijk zat in de auto toen hij het geluid van gillende gitaren hoorde. Het waren flarden van het Holland Pop Festival. Oostwijk stootte tijdens die autorit zijn maat Victor van Heusden aan en zei: “Zoiets moeten wij ook hebben.” Dit was de start van het Flevo Festival en deze autorit staat vastgelegd in het verschenen boek over het tienjarig bestaan van Flevo. Tot 2013 hield het stand, dit festival. Terwijl het op zijn hoogtepunt rond de 10.000 bezoekers bereikte, kwam dit aantal in 2012 op 6.000. In 2013 besloot de organisatie het festival nog één keer door te laten gaan. Daarna was het echt afgelopen.

Graceland nieuw christelijk festival
Komende zomer krijgt het geëindigde tijdperk van christelijke festivals toch een vervolg. Het nieuwe christelijke festival zal ‘Graceland’ gaan heten. Het festival zal gevierd worden op dezelfde locatie in Liempde. Ook zullen er grotendeels dezelfde artiesten optreden. Op 1 januari heeft de organisatie van Graceland de namen bekend gemaakt. Onder andere Alive Again, Reyer, Het Vreemdelingencollectief, schrijver Johan ter Beek, Jan de Cock, Spyker, Nobuts, Rogier Pelgrim en Transform DJ’s zullen optreden. De komende tijd zal de organisatie meer namen bekend maken. Vanaf 1 februari gaat de website online zodat de kaartverkoop van start kan gaan.

Rock maar ook poëzie
Met al deze artiesten heeft het festival een breed scala aan artiesten. Voor de rockers is er Nobuts. Hun muziek wordt gekenmerkt door de invloeden van de jaren ’80. Ook de band Spyker zal zorgen voor wat rock. Spyker is een trash-core metalband uit Nederland. De band is pas begonnen in 2009 en heeft tot nu toe al twee EP’s uitgebracht. De laatste EP bevat een videoclip die wereldwijd in première is gegaan. Momenteel werkt de band aan een album die in april 2015 zal worden uitgebracht. Maar ook kunst en geloof staan centraal. Het Vreemdelingencollectief gaat daarvoor zorgen met liedjes, kunst, overdenkingen en verhalen. Verder zal Rogier Pelgrim optreden. Hij werd in 2012 bekend door het programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland.’ Hij en nog vele anderen zullen medewerking verlenen aan Graceland.

Kritiek op Graceland
Dagblad Trouw sprak met Miranda van Holland, jarenlang presentatrice en programmeur van het Flevo Festival. “Nu een nieuw festival bouwen op sentiment lijkt me trekken aan een dood paard.” Volgens Miranda was het festival allang voorbij: “Het was een stuiptrekking. Het was allang voorbij.”
Ook andere christelijke festivals zoals de EO Jongerendag gaan achteruit. “De culturele scheidslijn tussen religieus en seculier vervaagt,” zegt godsdienstsocioloog Johan Roeland. Hij doet onderzoek naar ontwikkelingen in de christelijke jongerencultuur. “Het Graceland-festival lijkt terug te verlangen naar de oude christelijke scene.” Ook Miranda van Holland is het hiermee eens: “Vroeger ging je naar een christelijke school en naar een christelijk evenement. Nu is dat niet meer vanzelfsprekend.”

Ruimte om te zoeken en genade te vieren
Toch hoopt de organisatie met Graceland veel christelijke jongeren te bereiken. Voor het eerste jaar verwachten ze een bezoekersaantal van 2500. Graceland wil ‘een land zijn waar ruimte is om te zoeken en genade te vieren.’

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons