“We laten ons niet de oorlog verklaren!” #CharlieHebdo

EO Hoofdredacteur Hans van der Linden: “Keep calm and carry on”

in Christelijk Nieuws

Journalistiek Nederland heeft vanmorgen om 11.00 uur een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Ook bij de EO werd er een stilte moment ingelast; medewerkers waren uitgenodigd op de afdeling journalistiek. Hans van der Linden sprak over de angst die dit oproept, in hoeverre behouden wij ons vrije woord?

Van der Linden: “Ik ben kwaad, omdat andere mensen nu bepalen waar wij een minuut stilte over houden. Over het algemeen houd ik helemaal niet van stilte-momenten en stille tochten; het is allemaal zo hysterisch. Maar nu móeten we, want het gaat over journalisten! Het gaat om een aanslag op het vrije woord.”
 
Wat als…
Hans van der Linden vraagt zich af wat zijn eigen reactie zou zijn als er een man met een geweer voor zijn neus zou staan die aan hem zou vragen het vrije woord op te geven of te sterven. “Dan zou ik denken aan mijn vrouw en mijn kinderen; kan ik hen achter laten voor het vrije woord?”
 
Genade
Van der Linden heeft het ook over de agent die neergeschoten werd op straat en smeekte om genade - een typisch eigenschap van God. Hij ontving de genade van de schutters niet, hij werd doodgeschoten. Hans van der Linden geeft nog wat denkstof mee: “Hoe genadig zijn wij? Tegenover andere mensen, deze terroristen in Parijs? Als je zelf leeft in genade, hoe geef je dit door aan anderen?”

Geen oorlogsverklaring
We moeten het op de Britse tour laten gaan, stelt Van der Linden. “Keep calm and carry on. Dit is geen oorlogsverklaring, deze mensen willen alleen maar haat zaaien. We laten ons niet de oorlog verklaren!”

Ten slotte heeft Hans van der Linden nog een boodschap voor journalisten en andere collega’s bij de Evangelische Omroep: “Scherp je potlood, stel je camera scherp, open je microfoon en doe je werk. We moeten niet toegeven!”

Foto: Een minuut stilte vanmorgen op de redactie van de Telegraaf (ANP) 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons