Waar zitten twijfelende tienermeiden op te wachten?

Blog van Eline Hoogenboom van Huis van Belle

"De schapen en de bokken. Het was in groep 1 dat ik met dat idee kennismaakte en vrolijk naar huis huppelde: ‘De openbare stinksigaren zijn de bokken, en wij de schapen!’ Laatst kregen we een mail van een van onze lezeressen. ‘Ik voel me schuldig, want ik heb boulimia. Elke keer probeer ik het weer beter te doen maar ik ben bang dat God me erop aankijkt.'

"Waar kom ík in de hemel terecht? Bij de schapen of bij de bokken?" Ik geloof niet dat het idee van de schapen en de bokken nog erg gangbaar is in onze kerken, maar het schuldgevoel is onder jongeren nog steeds sterk aanwezig. Kijk maar eens rond in een willekeurige tienertent op New Wine of Opwekking.

Jongeren die zich willen overgeven maar denken dat God niet op hen zit te wachten.

Die zijn er genoeg. Teveel, beter gezegd. Ik kom ze ook tegen. Op de conferenties of meidenavonden waar ik spreek of in de talloze mails die we krijgen van twijfelende meiden.

Bevestiging, duiding en aanmoediging
Ik denk, op basis van wat ik zie, dat jongeren behoefte hebben aan drie dingen als het om geloven gaat: Bevestiging, duiding en aanmoediging. Weten dat God je gewild heeft, al toen je een klein zaadje was en in je moeders buik geplant werd (dit valt overigens wel onder TMI (Too Much Information) en levert standaard gegiechel op. Voor mij persoonlijk de basis van mijn geloof. Het biedt hoop. Troost. Waarom gebeuren er rottige dingen in je leven? I don’t know. Maar God was en is erbij. Hij heeft ons met een reden en naar Zijn beeltenis op deze aarde gezet. Dat is de ultieme bevestiging van je identiteit. Ik zie meiden opleven als ik hen dit vertel. Wonderbaarlijk is het hoe God hen gemaakt heeft!

Over rozen
Jongeren hebben giga veel vragen. Ik denk dat niet op alle vragen ook antwoorden zijn. Sterker nog, ik denk dat de huidige generatie het eigenlijk wel goed vindt als er vragen blijven staan. Te snel, te makkelijk conclusies trekken of een moeilijke vraag wegvegen onder de mantel van Gods liefde, dat wordt niet meer geaccepteerd. Wat jongeren willen, is een gids. Iemand die hen vertelt wat dit liedje betekent en met ze meedenkt hoe je daarnaar kunt luisteren. Iemand die hen vertelt het ook niet te weten waaróm een geliefde overlijdt. Iemand die uitlegt hoe een leven met God eruitziet, ook als dat leven niet over rozen gaat.

Herder
En iemand die hen aanmoedigt tóch die drempel over te stappen en zich niet te laten leiden door schuldgevoelens. Een herder, om maar even in de sfeer te blijven, die doorheeft wanneer er een schaapje uit de kudde dreigt weg te vallen en op zoek gaat naar de reden daarvan. Ik hoop dat elke jongere zo’n afspiegeling van Jezus in zijn leven tegenkomt.

Eline Hoogenboom is oprichter van Huis van Belle, een stichting die meiden wil empoweren door te vertellen dat ze mooi gemaakt zijn door hun Schepper. Huis van Belle doet dit door middel van de website, het magazine Belle en evenementen. Er is nu ook de Club van Honderd Ouders! Met elke twee weken een tip over tieners in je mail. Meld je aan via huisvanbelle.nl/clubvanhonderdouders.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons