‘Waar sprookjes stoppen, gaat God verder’

Stefano Paat over de verandering die hij doormaakt

in Mediatips

Stefano's leven bestaat lange tijd uit blowen, criminaliteit en seks. Seksueel misbruik tekende zijn leven en daarover praten was lange tijd geen optie voor hem. Nadat een leuk meisje hem uitnodigt 'eens met haar mee te gaan', komt hij op een plek waar zijn leven een andere wending krijgt.

“Vrouwen waren nummers voor mij," vertelt Stefano Paat, zaterdagavond te zien in De Verandering. "Ik had met meerdere meiden op een avond seks.”

Om aan de 'vrouwtjes' te komen werd de sportschool een soort kerk voor Stefano. Soms was hij er zeven dagen per week te vinden. Maar de man die je nu voor je ziet, is niet meer die opstandige, meiden verslindende jongeman van een paar jaar geleden. “Dankzij God weet ik dat ik niet alleen ben, en heb ik anders leren denken door de aanwezigheid van de Heilige Geest.” Stefano ziet God als de Almachtige: “Hij is de baas en regelaar van alles.”
 
Ik begon te huilen
Het begon allemaal doordat een meisje, die hij tegenkwam in de stad, Stefano uitnodigde mee te gaan naar een dienst in haar kerk. “Ik had altijd het idee dat kerken saai waren; je zat op houten banken en je moest een pak aan. Maar haar kerk was niet zo, het was anders.” Stefano ging mee naar de dienst, en de kerk bleek inderdaad totaal anders te zijn dan zijn verwachtingen. Hij zag veel verschillende mensen, verschillende culturen en ook zwervers. De preek ging over criminaliteit en Stefano brak. “Ik begon te huilen, echt te huilen. Op dit moment ervoer ik God en Zijn liefde voor het eerst.”  
 
Ander leven
Sinds die kerkdienst is er iets veranderd. Als gevolg daarvan is Stefano zijn dagen totaal anders in gaan vullen. ’s Morgens bid hij en leest hij de Bijbel. Hij heeft dagelijks contact met mannen van een Bijbelgroep waar hij leiding aan geeft. Je vindt Stefano ook op straat, maar nu om met andere mensen te praten over God.

Zondags is Stefano van 9.00 tot 20.00 uur in de kerk te vinden. “Om God te dienen,” voegt hij er aan toe. Daarnaast is hij leidinggevende van het creatieve team dat voor de styling en aankleding van de jeugddiensten in zijn kerk zorgt.

Tieners
Ook helpt Stefano mee op tieneravonden voor pubers die nog zoekende zijn. Dit zijn vaak relaxavonden, of dinerparty’s. Er wordt dan gekeken naar de wat deze middelbare schoolgaande tieners nodig hebben. “Het zijn allemaal pubers, ze hebben veel problemen en ze staan tegenover een heleboel verleidingen, vrienden met ongezonde invloed, bijvoorbeeld.” Maar er zijn ook andere oorzaken van problemen bij de tieners die hij kent: gescheiden ouders, het niet kennen van hun eigen vader. “Over het algemeen geldt: degene die de meeste herrie maakt, heeft de meeste hulp nodig.”
 
Ondanks dat hij zo druk is, vindt Stefano dat je nooit genoeg kan doen. “Je moet jezelf niet overlopen natuurlijk, maar je moet wel blijven leven alsof Hij morgen terugkomt. Het zou egoïstisch zijn als ik de mensen niet vertel van Gods liefde.”

Vreugde
Volgens Stefano moet iedereen zich bekeren, er is niets mooier dan God kennen. “Waar sprookjes stoppen, gaat God verder. Herken je de vreugde die je als kind beleeft als Sinterklaas voor de deur staat? Als je God kent, ervaar je zo’n zelfde vreugde verviervoudigd.”
 
De Verandering met Stefano Paat wordt zaterdag 24 januari om 18.25 uitgezonden op NPO 2


Foto: Arianne Ramaker @ EO

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons