Turkije krijgt na eeuw weer nieuwe kerk

“Christenen zijn geen tweederangsburgers”

in Christelijk Nieuws

Na 90 jaar geeft de Turkse president Erdogan een verkiezingsbelofte dat er binnenkort weer een kerk gebouwd zal worden. Het kerkgebouw zal worden gebouwd in Istanbul.

Op papier heeft Turkije godsdienstvrijheid. In werkelijkheid is dit echter niet altijd zo, want veel religieuze minderheden zijn het mikpunt van discriminatie. Naar schatting zijn er in Turkije rond de 100.000 duizend christenen, meldt Open Doors. Deze christenen hebben steeds minder ruimte om hun geloof te praktiseren. Als er kerken komen van buitenlandse christenen, worden die niet herkend. De kerken kunnen functioneren zolang ze zich rustig houden maar evangeliseren gaat niet.

Beschouwt als buitenlanders
De gedachte is: een Turk is moslim. Dus leden van historisch aanwezige kerken worden als buitenlanders beschouwt en christenen met een moslimachtergrond worden gezien als landverraders.

Vergunningen
Nu lijkt er na zoveel jaar eindelijk een lichtpuntje te zijn: er mag een kerk gebouwd worden in Turkije. Eerder bleven vergunningen voor de bouw van nieuwe kerken uit. Het is niet duidelijk waarom het nu wel is toegestaan. Premier Ahmet Davutoglu vertelde het nieuws van de bouw van een kerk afgelopen weekend tijdens een ontmoeting met kerkleiders. “Christenen zijn in Turkije geen tweederangsburgers”, zei Davutoglu. Hij zegt dat zijn regering niemand als buitenstaander ziet. 

Val van Ottomaanse Rijk
De laatste keer dat er een kerk is gebouwd in Turkije, was in 1923. Dit was net na de val van het Ottomaanse Rijk. De nieuwe kerk is vooral bedoeld voor de Syrische gemeenschap in Istanbul en zal komen te staan in een wijk waar al Grieks-orthodoxe, Armeense en katholieke kerken staan.

Bron: Trouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons