"Toen Henri stierf, gingen mijn ogen open"

Laurent Nouwen is de jongere broer van Henri Nouwen

in Mediatips

Laurent Nouwen is de twaalf jaar jongere broer van Henri Nouwen, de katholieke priester die bekend werd door zijn boek ‘Eindelijk thuis’. Henri’s overlijden was voor Laurent een totale omwenteling in zijn leven. “Met zijn overlijden, plantte hij een nieuwe geest, een nieuwe inspiratie in mij.”

Henri Nouwen ging op 18-jarige leeftijd uit huis. “In die tijd, de jaren vijftig, was het zeer gebruikelijk dat één of twee kinderen uit het gezin de bediening ingingen, om geestelijke te worden,” vertelt Laurent. “Henri voelde er wel wat voor.” De katholieke priester had een intensieve relatie met God. “Hij vroeg altijd aan me: ‘Wat doe jij met je leven?’ Ik herinner me ook dat hij nooit genoegen nam met het vanzelfsprekende en altijd zoekend was naar hoe hij Christus kon volgen. Daartoe voelde hij zich ten diepste geroepen.” 

Geen tijd om te bidden
Ondanks zijn intensieve geloofsleven had Henri vaak geen tijd om te bidden. “Hij sprak tegen de studenten die hij lesgaf over ‘in gemeenschap leven met anderen’, maar hij voelde zich alleen.” De priester wilde het christendom beleven en niet alleen Christus volgen, maar ook Christus zien in anderen.

Omwenteling in mijn leven
In 1996 was Henri even in Nederland. In die periode kreeg hij een hartaanval. Toen hij een week later weer een hartaanval kreeg, overleed hij. “Zijn sterven was voor mij een totale omwenteling in mijn leven. Met zijn overlijden, plantte hij een nieuwe geest, een nieuwe inspiratie in mij. Mijn ogen werden geopend.”

Laurent ontdekte dat Henri contacten had in Oekraïne. Hij zegde zijn baan op om vrachtwagenchauffeur te worden, zodat hij hulpgoederen naar Oekraïne kon brengen. “Nu heb ik de mogelijkheid om mensen die kwetsbaar zijn – armen, gehandicapten, gevangenen – bij te staan.”

Geen kind van de wereld, maar kind van God
Henri Nouwen schreef een boek met de titel: ‘Eindelijk thuis’. Hiermee bedoelde hij dat ‘thuiskomen in relatie staat tot de Vader’. Henri voelde zich de laatste jaren van zijn leven vooral thuis in het samenleven met verstandelijk beperkten.  “Uiteindelijk ben je niet kind van de wereld, maar kind van God. Ik denk dat Henri de laatste jaren van zijn leven in het samenleven met verstandelijk beperkten zijn thuis gevonden heeft.”

Laurent Nouwen is vrijdag 30 januari te zien bij Geloof en een Hoop Liefde om 17:10 op NPO 2

Foto: Harry Koelewijn

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons