Recordjaar emigratie naar Israël vanuit Europa

Veelvoorkomende reden: onveilig voelen in Nederland

in Christelijk Nieuws

In 2014 kwamen 26.500 Joodse immigranten naar Israël. Dat is 32 procent meer dan het jaar ervoor en het hoogste aantal in tien jaar, zo blijkt uit cijfers van het Israëlische ministerie van Immigratie en het Joods Agentschap.

Voor het eerst komt het merendeel van de immigranten - zo’n 7000 mensen - uit Frankrijk, het land met de grootste joodse én moslimgemeenschap in West-Europa. Het is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Op de tweede plaats staan immigranten uit het in burgeroorlog verkerende Oekraïne.

Ook het aantal Nederlands-Joodse emigranten naar Israël steeg vorig, jaar al zijn er geen exacte cijfers. ,,Gemiddeld komen er zo’n 80 Nederlanders per jaar. Vaak zijn dat jongeren aan het begin van hun carrière of ouderen met kinderen in Israël'', aldus Henoch Wajsberg, oud-voorzitter van Irgoen Olei Holland, de vereniging voor Nederlandse immigranten in Israël.

,,Maar nu zien we ook vaker gezinnen met kinderen komen. De meesten geven aan zich in Nederland steeds minder veilig te voelen. Ze verwachten dat er ieder moment iets kan gebeuren.'' Wajsberg wijst op een initiatief binnen de Joodse gemeenschap in Nederland voor het stichten van een dorp met socialistische inslag in Israël waar Nederlandse immigranten na aankomst taallessen en begeleiding bij het zoeken naar werk kunnen krijgen. ,,De werktitel is nu ‘Moshav Mokum’'', liet initiatiefnemer David Beesemer, vorige maand in het Nieuw Israëlitisch Weekblad optekenen. Alle mensen van Joodse afkomst hebben volgens de Israëlische Wet op Terugkeer het recht om zich in de Joodse Staat te vestigen.

Bron: ANP / Foto: Flickr

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons