Ranglijst Christenvervolging 2015 komt er aan

Open Doors presenteert nieuwe lijst aanstaande woensdag

in Christelijk Nieuws

Op woensdag 7 januari presenteert Open Doors de Ranglijst Christenvervolging 2015, het enige jaarlijks terugkerende onderzoek naar de positie van christenen wereldwijd. Het doel is tweeledig: bewustwording creëren van christenvervolging en ontwikkelingen in de gaten houden. Voorafgaand staat EO Geloven stil bij wat christenvervolging eigenlijk inhoudt.

Open Doors, een organisatie die wereldwijd opkomt voor vervolgde christenen, definieert christenvervolging als: ‘het bewust vijandig bejegenen van christenen in woord en daad vanwege hun geloofsovertuiging’.

Hierin onderscheidt Open Doors twee vormen van vervolging; te typeren als ‘verstikken’ en ‘verbrijzelen’. Bij de eerste vorm maakt de druk van overheid, familie en omgeving het leven voor christenen moeilijk en soms ondraaglijk. De tweede vorm van vervolging is duidelijk zichtbaar. Hierbij gaat het om martelingen, verkrachtingen, zware mishandeling en moord.

Oorzaken
Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor christenvervolging. Dat de islamitisch extremisme een belangrijke vervolger is, zal voor veel mensen niet onbekend zijn. Gewelddadige groepen zoals IS zijn het meest zichtbaar, maar islamitisch extremisme is vaak effectiever in het stoppen van het christelijk getuigenis door de sluipende vervolging van een sterke islamitische cultuur.

Minder bekend is het dat christenen ook vaak en veel te maken hebben met vervolging door dictatoriaal gedrag van alleenheersers, dat communistische onderdrukking 25 jaar na de val van de muur nog steeds bestaat, dat de narcotica-maffia in Latijns-Amerika een belangrijke vervolger is.

De Ranglijst 2015 - en uitgebreide onderzoeksinformatie per land - verschijnt aanstaande woensdag.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons