Predikanten getraind door Ben Tiggelaar

Ds. Wim de Groot: “Kerk veranderen is heidens karwei”

in Christelijk Nieuws

Donderdag 15 januari organiseerde de Theologische Universiteit Kampen een seminar over ‘leiderschap, verandering en communicatie in de kerk’. 'Managementgoeroe' Ben Tiggelaar nam de bezoekende predikanten en voorgangers mee in zijn verhaal. Eén van de bezoekers is ds. W. H. (Wim) de Groot. Over wat hij geleerd heeft van Tiggelaar blogt hij voor eo.nl/geloven.

Meteen werden we in groepjes van vijf aan het werk gezet. Eén van de vijf moest een Oudhollands lied klappen, de anderen moesten raden welk lied het was. Dat bleek voor velen een onmogelijke opgave. ‘Klappers’, zo wijst onderzoek uit, denken dat 50% van de hoorders het liedje zullen raden. In werkelijkheid blijkt het maar 2,5% te zijn.
 
Dromen, durven, doen
De oefening bleek een opmaat voor een prachtig seminar. Ben Tiggelaar nam de voor driekwart gevulde AFAS Theaterzaal in Leusden mee in de wereld van leiderschap, verandering en communicatie. Zijn publiek bestond voor de verandering een keer niet uit managers, maar uit predikanten en andere kerkelijke werkers.
 
Ik was met heel wat verwachtingen naar Leusden gekomen. Dromen, durven, doen heb ik gelezen. Ook de wekelijkse column van Ben Tiggelaar in het NRC lees ik graag. Wat zou hij te melden hebben voor mij, als voorganger? En hoe zijn veranderingsprocessen in een bedrijf te vergelijken met die in de kerk?
 
De winst van dit seminar was voor mij vooral dat ik me weer bewust werd van allerlei dingen die er spelen als het gaat om communicatie en verandering. Zo blijkt dat ons automatische gedrag altijd sterker is dan onze gecontroleerde handelingen zijn. En dat ons brein veel meer gericht is op pijnvermijding dan op het zoeken van plezier. Dit maakt de bewust gestuurde verandering zo moeilijk.

Verandering
Welke dingen hebben de grootste invloed als je verandering wilt bewerkstelligen? Kuddegedrag, sympathie en autoriteit spelen altijd een belangrijke rol. Een spannende vraag daarbij is of je die zaken ook bewust mag inzetten in de kerkelijke context. Of ben je dan aan het manipuleren en moet je de Geest meer de ruimte geven? We kwamen tot de conclusie dat het goed is dat we weten hoe het werkt. De Geest schakelt ons met onze mogelijkheden en inzichten in.

Mislukking
Ik vond het verrassend om te horen waardoor zoveel veranderingstrajecten mislukken. De doelen zijn wel duidelijk, maar het gedrag dat daarbij hoort is vaak niet of te vaag geformuleerd. Ben hielp mij door te laten zien hoe je mensen kunt stimlueren om hun gedrag te veranderen, en zo met je organisatie richting je doel te komen.
 
Het seminar heeft me weer met beide benen op de grond gezet. Verandering van een (kerkelijke) organisatie is een heidens karwei. Je moet je bewust zijn van veel valkuilen, angsten en processen die onbewust een rol spelen. Maar het is niet onmogelijk. Als je maar flexibel met je plannen omgaat. En dus ging ik bemoedigd naar huis.

Tekst: Ds. Wim de Groot

Beeld: Maarten Boersema

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons