"Pooierverbod moet terug!"

ChristenUnie wil pooierverbod terug naar aanleiding van ‘Jojanneke in de Prostitutie’

in Christelijk Nieuws

Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie) wil het pooierverbod terug dat in 2000, net als het bordeelverbod, verdween. Met dit plan haakt Segers dinsdag aan bij strafrechter Peter Lemaire die er in de EO-serie ‘Jojanneke in de prostitutie’ over aan het woord komt.

“Lemaire merkt in de rechtbank hoe lastig het is om pooiers te pakken”, zegt Segers. Minister Ivo Opstelten (Justitie) stelde in 2013 nog dat hij het geen goed idee vond om het pooierverbod opnieuw in te voeren.

Niks romantisch aan de prostitutie
Om dwang, uitbuiting en mishandeling van de vrouwen tegen te gaan, komt Segers met een initiatiefwet die hij met andere partijen wil uitvoeren. “Er is niks romantisch aan de prostitutie en het pooierschap. Het is een harde wereld, met extreme gevallen zoals Saban B., die de vrouwen met honkbalknuppels bewerkte.’’

1200 meldingen van mensenhandel
20 januari was Gert-Jan Segers te gast bij Radio 1 om te praten over het voorstel. “Pooiers zijn instrumenten van de samenleving. Per jaar zijn er 1200 meldingen van mensenhandel. Pooiers zijn vaak de slechte jongens.” Waarom dan juist een verbod op pooiers, terwijl mensenhandel al is verboden? “Vaak zijn de slachtoffers geïntimideerd. Mensenhandel is al verboden, maar de tussenschakel die alle zaken voor het meisje regelt is de pooier. Een pooier zijn is niet verboden.” 

Jojanneke in de Prostitutie
Presentatrice Jojanneke van den Berge duikt vanavond weer in de wereld van de prostitutie. Ze reageert op ‘Pooier zoekt slet’- advertenties die pooiers legaal mogen plaatsen op diverse sekssites. Ze doet alsof ze voor deze mannen zou willen werken en spreekt undercover met ze af. Wie zijn deze pooiers? Hoe gaan ze te werk en hoe pakken ze de meisjes in? “Ik heb meer dan honderd meisjes voor me aan het werk gehad. Voor ik 35 ben wil ik met pensioen”, aldus één van de pooiers.

Ondanks dat gedwongen prostitutie topprioriteit heeft in Nederland, blijkt het choquerend gemakkelijk voor pooiers en loverboys om hun gang te gaan.

Vanavond is Jojanneke in de Prostitutie om 22:00 te zien op NPO 3

Bron: ANP & Radio 1

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons