Plaats van proces tegen Jezus mogelijk gevonden

“Archeologisch, historisch en vanuit het evangelie valt alles op z’n plaats”

in Geloven

Archeologen in Jeruzalem denken onder een oude gevangenis de plek gevonden te hebben waar Jezus is veroordeeld tot kruisiging, het paleis van Herodes. De gevangenis werd gebruikt in de tijd van het Ottomaanse Rijk (1299-1922) en is nu verlaten.

De vondst van het paleis is nog geen bewijs dat het proces tegen Jezus hier ook echt plaatsvond. Het Heilige Schrift kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. Zo kan het proces van Pilatus plaats gevonden hebben in het nu ontdekte paleis van Herodes, waar Pilatus te gast was, of in een ‘praetorium’, een Latijnse term voor ‘tent van de generaal’.
 
Duidelijkheid
Shimon Gibson, professor archeologie verbonden aan de Universiteit van North Carolina, stelt dat de vondst hier meer duidelijkheid over geeft. De poort en hobbelige stoep die evangelist Johannes noemt in zijn beschrijving van het proces, zijn terug gevonden bij het paleis onder de gevangenis. “Er is natuurlijk geen inscriptie gevonden dat het hier gebeurd is, maar archeologisch, historisch en vanuit het evangelie valt alles op z’n plaats,” aldus Gibson.
 
Yisca Harani, een expert op het gebied van christendom en bedevaart naar het Heilige Land, zei: “Voor de christenen die inzitten over de nauwkeurigheid (van de Bijbel, red.) met betrekking tot historische feiten, is dit zeer krachtig bewijs.”
 
Veranderingen
De vondst zal ook verandering brengen in de Via Dolorosa, de tocht die veel pelgrims in Jeruzalem lopen. Ze treden in de voetsporen van Jezus, van het proces bij Pilatus naar Golgotha, de plek van de kruisiging. Deze route is sinds de Middeleeuwen al diverse keren veranderd, afhankelijk van wie er in Jeruzalem aan de macht was, vertelt Harani.

 
Bronnen: Reformatorisch Dagblad, Cvandaag, Washington Post, Christian Post

Foto: Chany Crystal via Flickr.com

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons