Philip Yancey valt na vijf minuten bidden in slaap

Week van Gebed: Amerikaanse schrijver Yancey over bidden

In Visie 4 interviewt Mirjam Hollebrandse de Amerikaanse schrijver Philip Yancey over het ongeluk dat hij zonder lichamelijke schade overleefde, zijn werk als schrijver, de situatie van zijn broer en zijn -naar eigen zeggen- beroerde gebedsleven. In de Week van Gebed zoomen we in op het gebedsleven van Yancey. “Ik ben ’s werelds slechtste bidder – ik val na vijf minuten in slaap.”

Toch gelooft Philip Yancey dat gebed van vitaal belang is. “Het is de link tussen ons en God. Maar dat betekent wel: werk aan de winkel. En het vereist discipline. Het is niet plezierig, of meteen bevredigend.”
 
Belangrijk
Er zijn mensen die denken dat bidden geen zin heeft, omdat God alles al weet en je toch niets aan Zijn beslissingen kunt veranderen. Yancey is daar kort en duidelijk over. “Ik zou zeggen: lees de Bijbel. Ik ben ervan overtuigd dat er op aarde dingen gebeuren die zonder gebed niet hadden plaatsgevonden.” Toch laten Abraham, Noach, Mozes, Samuel en Hizkia zien dat God op een of andere manier menselijke verzoeken meeneemt in zijn beslissingen. “Bidden is blijkbaar belangrijk, maar vaak ervaren we het meer als een last dan als een lust. Het is moeilijk en onbevredigend. Waarom? Kan het ook anders?”
 
Vragen
In zijn boek ‘Bidden’ zoekt Philip Yancey naar een antwoord op deze vragen. “Ik denk dat veel auteurs schrijven over wat ze zelf nog niet bereikt hebben. Ze genezen anderen maar zijn zelf nog ziek.” Yancey zelf schrijft ook over vragen waarop hij geen antwoord weet. Als hij de antwoorden vooraf al zou weten, zou hij na een naar weken verveeld raken. “Ik heb stevige, mysterieuze onderwerpen nodig die het waard zijn om te onderzoeken.”
 
Totaal anders
“Ik dacht altijd dat gebed mijn manier was om God te laten doen wat ik gedaan wilde hebben in mijn leven.” Als kind zag Philip Yancey het gebed als een soort mantra: “Zeg de juiste woorden tegen God en Hij zal op de juiste manier reageren.”
 
Philip Yancey benadert bidden nu op een totaal andere manier dan vroeger. “Bidden is voor mij meer en meer een kwestie geworden van luisteren naar God. Luisteren naar wat God gedaan wil hebben in de wereld, en welke rol ik daarin kan spelen.”
 
 

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons