Paus: geen grapjes over geloof

"Religie van anderen niet als speeltje gebruiken'

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus vindt het verkeerd om een religie te beledigen en zegt dat een reactie op zo'n belediging te verwachten is. De paus reageerde met die uitspraak op de aanval op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

,,Je kunt niet provoceren, je kunt het geloof van anderen niet beledigen, je kunt geen grapjes maken over geloof'', zei hij onderweg naar de Filipijnen.

De kerkvader heeft de dodelijke aanval op Charlie Hebdo eerder veroordeeld. ,,Ik denk dat zowel vrijheid van religie als vrijheid van meningsuiting fundamentele mensenrechten zijn'', zei hij aan boord van het pauselijke vliegtuig. Hij wendde zich ter illustratie tot zijn assistent: ,,Het is waar dat je niet met geweld moet reageren, maar ook al zijn we goede vrienden, als hij mijn moeder vervloekt kan hij een stomp verwachten, dat is normaal.''

,,Je kan de religie van anderen niet als speeltje gebruiken'', voegde de paus toe. ,,Deze mensen provoceren en dan kan er iets gebeuren. Er zijn grenzen aan de vrijheid van meningsuiting.'' Bij de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo kwamen twaalf mensen om het leven, onder wie journalisten, cartoonisten en agenten.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons